- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Задали смо пар осетних удараца – и то је само упозорење

© Sputnik / Pavel Bednyakov / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2022
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин изјавио је да Русија засад суздржано одговара на украјинске нападе на инфраструктуру и терористичке нападе.
Путин је саопштио да је било покушаја да се изведу терористички напади у Русији, између осталог и на територији руских нуклеарних објеката, али како је рекао, ситуација је под контролом.
„Што се тиче наше суздржане реакције, не бих рекао да је толико суздржана. Специјална војна операција – то није само још једно упозорење, то је ипак специјална војна операција. Али током ње видимо покушаје извођења некаквих терористичких напада, покушаја да се оштети наша инфраструктура. Ми заиста прилично суздржано одговарамо на то, али засада. Недавно су руске Оружане снаге задале пар осетних удара, сматраћемо да су упозоравајући. Ако се ситуација и даље буде развијала на овај начин, одговор ће бити озбиљнији“, поручио је руски лидер.
Руски лидер је прокоментарисао наводе кијевских власти да спроводе активну контраофанзивну операцију.

„Кијевске власти су саопштиле да су покренуле, да спроводе активну контраофанзивну операцију. Па, видећемо како ће бити, како ће се завршити“, рекао је руски лидер.

Запад је покушао да створи у Украјини антируску енклаву за рушење Русије, а специјална војна операција је и покренута да би се то спречило, рекао је Путин.

„Оне (западне земље) увек су тежиле распаду наше земље, то је сигурно. Само изазива жаљење то што се у једном тренутку појавила идеја да искористе Украјину за постизање тих циљева. Ми смо и покренули специјалну војну операцију да бисмо спречили такав развој догађаја. То је оно чему западне земље, на челу са САД, теже и чему су тежиле – да створе антируску енклаву и да прете Русији из тог правца“, рекао је руски лидер.

По речима Путина, офанзивна операције у Донбасу се не прекида, али Русија не жури.

„Упркос тим покушајима контраофанзиве украјинске војске, наше офанзивне операције у самом Донбасу се не прекидају, оне су у току. Иду лаганим темпом, али доследно, постепено руска војска заузима нове и нове територије“, истакао је Путин.

План специјалне операције не подлеже изменама, а оперативне одлуке се доносе у ходу.
„Генералштаб доноси оперативне одлуке у току операције, нешто сматра кључним, главним циљем, а главни циљ је ослобађање читаве територије Донбаса“, рекао је Путин.
Такође је подсетио да Русија спроводи специјалну операцију само уз учешће војника по уговору, а не целе војске.
О „безбедносним гаранцијама“ које је предложио Кијев
Руски лидер је признао да није упознат са предлозима Кијева о безбедносним гаранцијама.
„Искрено, нисам упознат са тим шта они предлажу овог пута. Ми смо, заправо, почели са тим. Причали смо током преговарачког процеса са кијевским властима и завршили смо, заправо, преговарачки процес у Истанбулу познатим нацртом споразума, након чега су повучене трупе од Кијева како би се створили услови за закључивање тог споразума“, подсетио је Путин.
Како је додао, Русија се генерално сложила с тим да безбедност Украјине треба да гарантују велике силе.
Ипак, по његовим речима, кијевске власти су одједном одустале од свих договора и „стрпале их у фиоку“.
„Објавили су да желе да остваре победу на бојном пољу. Само напред. Они сада покушавају то да ураде, спроводећи ову контраофанзиву“, рекао је руски лидер.

Преговори са Кијевом

Москва је спремна на преговоре са Кијевом само уколико украјинска страна сама пристане на такве преговоре, рекао је Путин.
„Они одбијају. Први је услов да они пристану. Они не желе. Господин Зеленски је објавио, јавно је рекао, не знам где, али јавно – да није спреман и да неће да разговара са Русијом. Па ако није спреман – ни не треба“, поручио је руски лидер.
Како је додао, турски лидер Реџеп Тајип Ердоган током данашњег састанка на маргинама ШОС-а није му предлагао да организује преговоре са Зеленским.
„Ердоган заиста даје озбиљан допринос решавању низа озбиљних питања која се тичу ове кризе. И подразумева се да он предлаже и састанак са Зеленским, сматрајући да то може довести до неког позитивног резултата, На овом састанку није о томе говорио“, рекао је Путин.
Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2022
РУСИЈА
Путин: Запад неће дочекати распад Русије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала