- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава
Владимир Путин и Си Ђинпинг - Sputnik Србија

Самит ШОС: Кина и Русија ће имати кључну улогу у свету који се мења

Пратите нас
У Самарканду се завршава први дан самита Шангајске организације за сарадњу (ШОС). Посебно су били интересантни разговори руског председника Владимира Путина и кинеског председника Си Ђинпинга, који су изазвали велику пажњу Запада.
Путин на састанку са Си Ђинпингом:
"Тандем Москве и Пекинга игра кључну улогу у обезбеђивању глобалне и регионалне стабилности. Заједно се залажемо за формирање праведног, демократског и мултиполарног света заснованог на међународном праву и централној улози УН, а не на неким правилима која је неко измислио и покушава да наметне другима, не објашњавајући шта је то.
Покушаји стварања униполарног света у последње време су попримили потпуно ружан облик и апсолутно су неприхватљиви за огромну већину држава на планети. Веома ценимо уравнотежену позицију наших кинеских пријатеља у вези са украјинском кризом“.
Си Ђинпинг на састанку са председником Русије:
„Поштовани председниче Путин, мој драги и дугогодишњи пријатељу, јако сам срећан због новог сусрета. Суочени са колосалним променама нашег времена на глобалном нивоу, који су без преседана у историји нашег времена, спремни смо са нашим руским колегама да покажемо пример одговорне светске силе и одиграмо водећу улогу у извођењу тако брзо мењајућег света на путању одрживог и позитивног развоја“.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
20:14 15.09.2022
20:04 15.09.2022
Председник Русије Влаидмир Путин, председник Кине Си Ђинпинг и председник Монголије Ухнагијн Хурелсу - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2022
РУСИЈА
Лавров о састанку Путина и Сија: Као увек, све је било одлично, мишљења Кине и Русије су идентична
17:40 15.09.2022
16:24 15.09.2022
Лидери Русије и Узбекистана Владимир Путин и Шавкат Мирзијојев потписали су декларацију о свеобухватном стратешком партнерству између земаља. Декларација је потписана након разговора председника две земље.
Састанак је одржан на маргинама самита ШОС, који се одржава 15-16. септембра у Самарканду.
16:10 15.09.2022
Александра Лукашенко - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2022
РУСИЈА
Лукашенко: Време је и да Белорусија постане чланица "шангајске породице"
15:48 15.09.2022
Најважније тезе са састанка председника Русије, Кине и Монголије:
- Председник Русије Владимир Путин пожелео је Си Ђинпингу успешни наставак „реализације великог плана динамичног развоја кинеске нације“;
- Спољнополитички тандем Москве и Пекинга игра кључну улогу у осигурању глобалне и регионалне безбедности;
- Русија је заинтересована за сарадњу са Кином и Монголијом, државе деле приступе по већини питања светске агенде;
- Сви договори у тространом формату Русије-Монголије-Кине се реализују;
- Председник Русије сматра важним прелазак на националне платне системе са Кином и Монголијом.
15:25 15.09.2022
Председник Русије Владимир Путин током састанка са лидером Кине Си Ђинпингом и председником Молдавије Ухнагијном Хурелсухом изјавио је да је Русија заинтересована за јачање односа са свим земљама.
„Русија је заинтересована за свестрано јачање односа са сваком државом. Морам да приметим да се ти односи развијају динамично, плодотворно и на узајамно корисној основи“, рекао је Путин.
Како је додао, „формат Русија-Кина-Монголија од посебног је значаја и ефикасно допуњује билатералну сарадњу“.
„Овако блиско трилатерално партнерство у потпуности је природно, узимајући у обзир како географску близину, тако и дугогодишње традиције пријатељства и узајамне подршке, поштовање и симпатије наших народа“, казао је Путин.
15:25 15.09.2022
Тандем Москва-Пекинг игра кључну улогу у обезбеђивању глобалне стабилности
Спољнополитички тандем Москве и Пекинга игра кључну улогу у обезбеђивању глобалне и регионалне стабилности, рекао је руски председник Владимир Путин, наводи се у транскрипту објављеном на сајту Кремља.
„Руско-кинеска међудржавна сарадња може се сматрати узором. Спољнополитички тандем Москве и Пекинга игра кључну улогу у обезбеђивању глобалне и регионалне стабилности. Заједнички се залажемо за формирање праведног, демократског и мултиполарног светског поретка заснованог на међународном праву и централној улози УН, а не на неким правилима која је неко смислио и покушава да наметне другима, а да није ни објаснио шта је то“, рекао је Путин.
14:03 15.09.2022
Си Ђинпинг и Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2022
РУСИЈА
Путин на састанку са Сијем: Неприхватљиви покушаји стварања униполарног света
13:28 15.09.2022
Путин и Си Ђинпинг почели састанак на маргинама самита у Самарканду
Председник Русије је на састанку са лидером Кине рекао да је сада задатак да се обезбеди јачање ШОС као платформе за конструктивну сарадњу.
На почетку састанка, Путин је рекао да Русија осуђује провокације САД и њихових сателита у Тајванском мореузу и чврсто се придржава принципа једне Кине.
Руски лидер је додао и да високо цени уравнотежени став Кине о украјинској кризи.
Председник Русије оценио је током састанка с кинеским лидером да су покушаји да се створи једнополарни свет у последње време попримили обрисе наказности.
„Покушаји стварања једнополарног света попримили су о последње време апсолутно наказне обрисе и апсолутно су неприхватљиви за огромну већину држава на планети“, рекао је Путин током састанка одржаног на маргинама самита Шангајске организације за сарадњу (ШОС) која се одржава у узбекистанском граду Самарканду.
13:10 15.09.2022
Путин: Испоруке руског гаса у Пакистан могуће, већ је изграђен део инфраструктуре
На састанку са пакистанским премијером Шебазом Шарифом Путин је изјавио да су испоруке гаса из Русије у Пакистан могуће и да је део инфраструктуре за то већ створен.
„Постоје веома интересантни и обимни пројекти. То је такозвани ‘Пакистански ток’. Ради се о стварању неопходне инфраструктуре за испоруке течног природног гаса. Ради се о испорукама гасоводног гаса из Русије у Пакистан – и то је такође могуће, имајући у виду да је део инфраструктуре већ створен – Русија, Казахстан, Узбекистан. Морамо да решимо питање са Авганистаном“, објаснио је Путин.
Он је истакао да у Авганистану постоје проблеми везани за политичку стабилност.
„Али, имајући у виду наше обострано добре односе са авганистанским народом, надам се да се и овај проблем може решити – мислим на утицај Пакистана на ситуацију у овој земљи“, додао је руски лидер.
Путин је истакао и да је Пакистан један од приоритетних партнера Русије и у Југоисточној Азији и Азији уопште.
„Односи између наших земаља се развијају на апсолутно позитивно и веома смо задовољни“, додао је руски лидер.
12:39 15.09.2022
Односи Русије и Ирана се развијају у свим правцима који су били сложени током претходних година, рекао је Путин на састанку са Раисијем.
Предесдник Русије Владимир Путин и председник Ирана Ибрахим Раиси, ШОС, Самарканде 2022 - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2022
РУСИЈА
Путин: САД и ЕУ баш држе до своје речи - кад пожеле дају је, кад пожеле повуку је
12:38 15.09.2022
Председник Русије се на маргинама ШОС састао са председником Ирана Ибрахимом Раисијем, са којим је разменио мишљења о актуелним међународним и регионалним питањима, укључујући решавање кризе у Сирији, ситуацију у Авганистану и питања безбедности у Јужном Кавказу.
12:37 15.09.2022
Путин се након Жапарова састао са председником Туркменистана Сердаром Бедимухамедовом.
12:33 15.09.2022
Председник Русије започео је серију билатералних састанака са председником Киргизије Садиром Жапаровом.
Киргизија и Русија настављају да повећавају обим међусобне трговине, рекао је током разговора Жапаров.
Жапаров је приметио да је у првој половини ове године забележен озбиљан двоструки раст међусобне трговине у односу на прошлу годину. Истовремено је напоменуо да је Русија „традиционално један од водећих трговинско-економских партнера“ Киргизије.
12:28 15.09.2022
Долазак руског лидера у Самарканд
12:26 15.09.2022
Самит ШОС одржава се у Самарканду у Узбекистану 15. и16. септембра.
Како се очекује, лидери организације разговараће о широком спектру питања – јачању потенцијала организације у области безбедности и стабилности, јачању економских веза, развоју саобраћајне повезаности, јачању културне и хуманитарне димензије ШОС.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала