- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Равно самоубиству: Зашто је Европска унија одустала од горње границе цене гаса

© Sputnik / Виталий Аньков / Уђи у базу фотографијаГасно чвориште компаније "Гаспром"
Гасно чвориште компаније Гаспром - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2022
Пратите нас
Да Европска унија није одустала од горње границе цене руског гаса, како оцењују за Спутњик руски експерти, то не само да би довело до његовог потпуног дефицита, него би било готово равно самоубиству, јер би цене на европском тржишту ишле у небеса. Ненормални скок цена би, према речима стручњака, оставио негативне последице на економију ових земаља.
Како наводи британски лист „Гардијан“, позивајући се на нацрт документа, Европска комисија одустаје од горње границе цене гаса због неспремности, као и недостатка жеље многих земаља Европске уније да учествују у предузимању оваквих мера.

Руски гас нема алтернативу

Како каже за Спутњик руски експерт и руководилац Центра за политичко-економска истраживања на Институту новог друштва Василиј Колташов, велики број земаља, укључујући Мађарску, Словачку и Аустрију, које увозе огромне количине гаса из Русије, категорички је био против увођења горњих граница цена.
„Земљама Европске уније постало је јасно да ако не буде руског гаса, онда би цене на европском спот тржишту скочиле још више. Гас који би куповала ЕУ и који би се допремао танкерима, коштао би много, јер руска држава и даље не зауставља транзит гаса преко територије Украјине“, објашњава стручњак.
Међутим, експерт Руског института за стратешка истраживања Михаил Бељајев, сматра да није искључена могућност да Европска унија полако схвата да руски гас нема алтернативу.
„Земље ЕУ коначно морају да прихвате чињеницу да не могу без руског гаса. Ове државе знају да Русија није једини произвођач, као и да имају прилику да купе гас и од других земаља. Али, онда се поставља питање: како ће се овај гас допремити? Немају сви гасоводе, а лучки терминали нису у стању да приме велику количину гаса“, констатује саговорник Спутњика.

Цена гаса може ићи у небеса

Колташов каже да Европска унија представља клуб у ком се налазе економске убице. „Ове земље су већ учиниле довољно да се лише профитабилних руских енергената. Покушавајући да замене руски гас и смање његову испоруку, уништавају искључиво сопствену економију. Дозволили су прилив гаса из земаља југоисточне Азије, који је отишао у Европску унију, али то свакако није спречило високе цене гаса у Европској унији. Дакле, настала је ситуација када је руски гас, генерално, практично незаменљив. Његове количине на светском тржишту су ограничене, а ЕУ не може да диктира своје услове на тржишту“, констатује саговорник.
Готово равно самоубиству, према речима стручњака Информационе агенције за нафту и гас Александра Хуршудова, биће ако државе Европске уније одустану у потпуности од куповине руског гаса или нафте.
„Сада су цене гаса порасле за око пет пута више. Ако Европска унија одбије руске испоруке, цене ће се поново удвостручити. Гас неће нестати, он ће бити на берзи. Може да стигне из Нигерије, Америке или чак Аустралије...Али по папреним ценама“, објашњава саговорник Спутњика, додајући да ће у овом случају земље бити принуђене да емитују новац.
„У неким земљама, инфлација износи 10 одсто, док је негде и виша од 20. Као резултат емитовања новца и раста цена енергената, инфлација ће се још више повећати. То може да доведе до највеће светске економске кризе после „Велике депресије“, истиче Хуршудов.
Подсетимо, председник Русије Владимир Путин је 7. септембра током пленарне седнице Источног економског форума најавио да ће у случају увођења ценовних ограничења на енергенте из руске државе, Запад бити суочен са потпуним прекидом снабдевања енергената. Председник је истакао да ЕУ није у позицији да диктира своје услове.
Треба напоменути да је за увођење горње границе цене гаса потребно добити сагласност свих 27 земаља које су чланице Европске уније.
Снег у Берлину - Sputnik Србија, 1920, 10.09.2022
СВЕТ
Европу чека продужена економска зима уз потресе и ломове – право кључање још није почело /видео/
Гас - Sputnik Србија, 1920, 10.09.2022
РУСИЈА
Британски медији: ЕУ није ограничила цену руског гаса због Путиновог упозорења
Мађарски премијер Виктор Орбан - Sputnik Србија, 1920, 10.09.2022
СВЕТ
„Европа је остала без енергије“: Орбан позвао на борбу против „зелених фундаменталиста“ и бирократа
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала