- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Започета процедура пријема Белорусије у ШОС, Иран потписује меморандум о партнерству

© POOL / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин и председник Кине Си Ђинпинг на састанку у Самарканду
Председник Русије Владимир Путин и председник Кине Си Ђинпинг на састанку у Самарканду - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2022
Пратите нас
Председник Узбекистана Шавкат Мирзијојев саопштио је данас, отварајући састанак шефова држава-чланица Шангајске организације за сарадњу (ШОС) у узбекистанском граду Самарканду, да је започета процедура пријема Белорусије у ту организацију, као и да ће Иран данас потписати меморандум о статусу земље-партнера у дијалогу ШОС-а.
Мирзијојев је додао да је Узбекистан припремио више од 40 споразума и одлука за самит Шангајске организације за сарадњу (ШОС).
„Захваљујући заједничким напорима, припремили смо солидан пакет докумената за потписивање – више од 40 споразума и одлука ", рекао је Мирзијојев.
Према његовим речима, ШОС се залаже за ванблоковске принципе, што омогућава ширење састава организације.
Председник Узбекистана је, такође, нагласио да је дошло време да се разговара о јачању антитерористичких структура ШОС-а и сарадње у области прехрамбене безбедности, као и да је неопходно направити стратегију деловања организације до 2040. године.
ШОС је међународна организација основана 2001. године. Њене чланице су Индија, Казахстан, Кина, Киргистан, Русија, Таџикистан, Пакистан и Узбекистан. Земље посматрачи су Авганистан, Белорусија, Иран и Монголија, а партнерске земље – Азербејџан, Јерменија, Камбоџа, Непал, Турска и Шри Ланка.
На самиту ШОС-а у Душанбеу у септембру 2021. године покренута је процедура за пријем Ирана у организацију и додељивање статуса партнера у дијалогу Египту, Катару и Саудијској Арабији. Ове године Белорусија је званично поднела захтев за улазак у ШОС као пуноправна чланица.
Заставе држава-учесница Самита ШОС у Самарканду - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2022
РУСИЈА
Путин на Самиту ШОС, одржава се састанак у ужем формату /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала