- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Гутереш: УН добиле позитивне сигнале од европских лука за извоз руског ђубрива

© Sputnik / Алексей Майшев / Уђи у базу фотографијаГенерални секретар УН Антонио Гутереш
Генерални секретар УН Антонио Гутереш - Sputnik Србија, 1920, 17.09.2022
Пратите нас
Уједињене нације добиле су позитивне сигнале од низа европских лука у вези с извозом ђубрива из Русије, изјавио је генерални секретар УН Антонио Гутереш у интервјуу за Спутњик.
„Ми, пре свега, покушавамо да убедимо оне који стварају одређене препреке да их укину. Ове седмице сам имао интезивну серију контаката с лидерима Европске уније, лидерима разних зона Европске уније. И надам се да ће бити позитивних промена у ономе што се тиче могућности дистрибуције руског жита и ђубрива без препрека кроз Европу на друга тржишта“, рекао је Гутереш коментаришући информације о томе да су бродови с руским ђубривом заглављени у европским лукама и не могу да плове у земље Азије, Африке и Латинске Америке.
Гутереш је додао да су представници Уједињених нација у контакту и с представницима европских лука.
„Добили смо позитивне информације од Ротердама, од финске луке Котко. Такође разговарамо с Антверпеном, Хамбургом. Веома се пажљиво односимо према том проблему“, рекао је Гутереш.
Председник Русије Владимир Путин је током саветовања са сталним члановима Савета безбедности Русије недавно скренуо пажњу на то да свега три одсто испорука у оквиру „споразума о житу“ из украјинских лука иду у земље којима су потребне. Он је додао да руско ђубриво могу да купују само земље Европске уније, а да је испорука те робе у земље Азије, Африке и Латинске Америке преко европских лука и даље забрањена.
Гутереш је рекао да наредне недеље планира да на маргинама Генералне скупштине УН разговара с министром иностраних послова Русије Сергејом Лавровом о „споразуму о житу“, као и о извозу руских прехрамбених производа и ђубрива на светско тржиште.
Према Гутерешовим речима, Уједињене нације интезивно раде на томе да се створе услови за укидање свих препрека које ометају извоз прехрамбене робе.
„Наравно, разговараћемо и о другим аспектима који се односе на украјински сукоб, разговараћемо о клими, као и о међународној ситуацији у целини“, рекао је генерални секретар УН.
У Истанбулу су 22. јула потписани споразуми о укидању ограничења извоза руских прехрамбених производа на светско тржиште, као и о доприносу Русије извозу украјинског жита. Споразуме су потписали представници Русије, Турске, Украјине и Уједињених нација.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала