- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Киргизија: Ослобођен део насеља у Баткенској области

© Sputnik / Игорь Егоров / Уђи у базу фотографијаГраница Киргизије и Таџикистана
Граница Киргизије и Таџикистана - Sputnik Србија, 1920, 17.09.2022
Пратите нас
Ослобођен је део Баткенској области у Киргизији у који је раније ушла таџикистанска војска, саопштила је прес служба Државног комитета за националну безбедност Киргизије.

„У овом тренутку део насељених места у Баткенске области који је раније био заузет је ослобођен. На тим местима је организована расподела хуманитарне помоћи преко локалних органа самоуправе који су под контролом Министарства за ванредне ситуације“, наводи се у саопштењу.

Према подацима Комитета, комисија која је формирана између Киргизије и Таџикистана, континуирано спроводи билатералне преговоре како би се стабилизовала ситуација око државне границе.
Како су изјавили у Државном комитету за националну безбедност Киргизије, руководиоци локалних органа власти држе под контролом друштвено-политичку ситуацију у региону.
Уједињене нације су спремне да властима Киргизије и Таџикистана помогну у решавању пограничних спорова, ако обе земље то затраже, изјавио је портпарол генералног секретара УН Стефан Дјужарик.
Према његовим речима, генерални секретар УН са забринутошћу прати ескалацију насиља дуж киргиско-таџикистанске границе и позива руководство обе земље да започну дијалог како би дошло до трајног прекида ватре.
Сукоб на граници Киргизије и Таџикистана уз примену оружја почео је 14. септембра. Стране се међусобно оптужују за напад. Жестоке борбе војски двеју земаља трајале су цео дан готово дуж целе границе. Киргиска страна је саопштила да је 24 људи погинуло, а 103 рањено у борбама. Прекид ватре је постигнут тек увече. Након тога више пута долазило је до размене ватре у пограничним областима.
Приватна кућа оштећена у размени ватре на киргиско-таџикистанској граници - Sputnik Србија, 1920, 17.09.2022
СВЕТ
Генерални секретар ОДКБ и киргиски министар разговарали о сукобу на граници Киргизије и Таџикистана
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала