Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић на промоцији најмлађих официра: „Стварање модерне Србије незамисливо без Војске“ /видео, фото/

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Србије Александар Вучић на промоцији најмлађих официра
Председник Србије Александар Вучић на промоцији најмлађих официра - Sputnik Србија, 1920, 17.09.2022
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић истакао је на свечаности поводом промоције најмлађих официра Војске Србије, да је, гледано кроз историјску призму стварање модерне Србије, обнављање њене државности, незамисливо без учешћа и великих домета војске.
Вучић је, обраћајући се новим официрима Војске Србије, указао да је Универзитет одбране са своја два факултета - Војном академијом и Војно медицинском академијом као и протеклих година, обрадовао новом генерацијом потпоручника.
Вучић је честитао војницима на завршетку школовања и прве официрске чинове.
„Ви као кадети баштините богату традицију једне од наше најстарије и најпоштованије образовне институције. Гледано кроз историјску призму стварање модерне Србије, обнављање њене државности, незамисливо је без учешћа великих домета војске. Само војска из народа и дубоко укорењена у слободарској души народа, могла је да се величанствено одбрани у Првом и Другом Светском рату, на Кошарама, Паштрику, Качанику“, нагласио је Вучић, преноси Танјуг.
Указао је да држава и грађани имају поштовање према њиховој решености да буду део система одбране Србије.
„Бирајући професију официра која подразумева заветни однос према домовини они на недвосмислен начин исказују своје родољубе. Србија има своје стратешке циљеве и интересе, а ко боље од војске зна шта је рат и зато војска жели мир.
„Србија је данас много богатија за још једну генерацију потпоручника, која не памти ратове, и живимо у нади да ће тако бити и за будуће генерације. Ова генерација је лишена те прошлости, али свесна својих задатака у миру као и рату“, рекао је он.
Желимо просперитет и развој Србије, срећан и безбедан живот свих грађана, желимо да се у Србији добро, лепо и безбедно живи. Да млади попут вас своју будућност пројектују и нађу у својој земљи, где ће градити своје породице и баш зато ћемо учинити све да у наредном периоду ваш животни стандард буде на највишем нивоу, а повећање плата највеће у историји“, поручио је он.
Вучић је подвукао да је Србија опредељена да следи пут војне неутралности и то чини одмереним и сигурним кораком.
„Одмереним јер никоме не претимо, и није намера да изазивамо зебњу и страх за стабилност било кога, сигурним, јер водимо рачуна о сваком човеку који носи униформу или на други начин доприноси безбедности Србије. Градићемо снажнију наменску индустрију, подизати капацитете и додатно ширити богату палету њених производа“, истакао је Вучић.
Врховни командант Војске Србије Александар Вучић уручио је пиштоље са посветом најуспешнијима потпоручницима, првом у рангу вида Копнене војске потпоручнику Александру Николићу, који је забележио општи успех 9,16 и првом у рангу Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране потпоручнику Милош Костићу, са општим успехом 9,66.
Такође, председник је пиштоље уручио и првој у рангу у служби Војске Србије Кристини Живановић, са општим успехом 9,96, те првом у рангу Медицинског факултета Војно медицинске академије Младену Хаџи Макунчевић, који је студије завршио са општим успехом 9,96.
Претходно, пуковник ВС Срђан Дувњак, прочитао је Указ председника Србије, којим је у чин потпоручника произведено 109 кадета 142. и 143. класе Војне академије, те 17 кадета осме класе Медицинског факултета Војно медицинске академије Универзитета одбране.
Свечаност је почела извођењем химне Србије, а претходно је председник извршио смотру, а рапорт му је предао генерал-потпуковник Војске Србије Горан Радовановић.
Свечаности су присуствовали и председник Скупштине Србије Владимир Орлић, као и начелник Генералштаба ВС Милан Мојсиловић, министар одбране Небојша Стевановић, министар полиције Александар Вулин, министарка за рад Дарија Кисић, министар просвете Бранко Ружић, министар за иновације Ненад Поповић, званичници, чланови породице официра и грађани.
Војну академију завршава 118 кадета и кадеткиња 142. и 143. класе Војне академије, међу којима је осам кадета из Оружаних снага Босне и Херцеговине и један кадет из Министарства унутрашњих послова Републике Српске.
Медицински факултет ВМА завршава 17 младића и девојака 8. класе Медицинског факултета ВМА.
Програм свечаности увеличало је учешће авијације Војске Србије и наступи Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички" и Репрезентативног оркестра Гарде.
Трг Републике - Sputnik Србија, 1920, 17.09.2022
СРБИЈА
Велике измене у саобраћају данас и сутра: Детаљан списак
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала