- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Пропагандна машинерија САД против Русије игра најпрљавије до сада

© Fotolia / LassedesignenЧиповани мозак
Чиповани мозак - Sputnik Србија, 1920, 17.09.2022
Пратите нас
Након објављивања недавне приче у Њујорк тајмсу, засноване на наводно „декласификованим материјалима“ америчких обавештајних агенција о руској „куповини“ милиона артиљеријских граната и пројектила од Северне Кореје за употребу у Украјини, нешто је кренуло по злу, пише аналитичар Виталиј Совин.
Међутим, након изјава представника Стејт департмента и Пентагона, који о наводној куповини пројектила од Северне Кореје нису изнели никакве чињенице, Џон Кирби, координатор за стратешке комуникације Савета за националну безбедност САД, морао је да промени причу, пише Совин, независни аналитичар и експерт за политику санкција.
Кирби је морао да призна да не постоје назнаке да је до куповине заиста дошло, нити да је било каква севернокорејска муниција нашла пут до бојног поља у Украјини.
Овакав наратив, према Совиновим речима, ипак има неколико сврха:
Подвлачи „озбиљне логистичке проблеме“ које Русија и њени савезници наводно имају у контексту специјалне војне операције у Украјини;
Демонстрира ефикасност мера контроле које спроводе САД и ЕУ;
Инсинуира се да Русија „принудно“ прибегава „одметничким државама“ као што су Северна Кореја и Иран за војну помоћ. Савет безбедности УН држи Пјонгјанг под строгим ембаргом на оружје и свако снабдевање оружјем и материјалом из земље сматрало би се кршењем међународних санкција;
Поравнавају се рачуни са Пјонгјангом због његовог признања независности ДНР и ЛНР и потенцијалног распоређивања севернокорејских радника на обнови цивилне инфраструктуре на тим територијама.
Тренутна ситуација подсећа на ону од пре две године, из јуна 2020, када је Њујорк тајмс био извор лажне вести у којој се наводи да је руска војна обавештајна служба понудила талибанима „награде“ за сваког убијеног америчког војника, подсећа Совин.
Пентагон  - Sputnik Србија, 1920, 13.09.2022
РУСИЈА
Руски сенатор: Пентагон умешан у информационе нападе против Русије
Тада је демократски сенатор Роберт Менендез предложио усвајање пакета антируских санкција под називом „Руски закон о одговору на награде из 2020. године“, који је подразумевао визна ограничења и замрзавање имовине највишег руског руководства. Менендезов предлог подржала је и председавајућа Представничког дома Ненси Пелоси, такође демократа, која је изјавила да санкције због „дослуха“ са талибанима треба одмах увести.
Међутим, тадашњи председник Доналд Трамп причу Њујорк тајмса назвао је лажном, а касније је потврдио да су америчке обавештајне агенције утврдиле да је нетачна. Портпарол Пентагона Џонатан Хофман рекао је да нема доказа о „руском дослуху“ са талибанским званичницима. Талибани су такође негирали те тврдње.
Уочи председничких избора 2020. фактор „Русија“ коришћен је у круговима око Демократске странке да би се уперио прст у Трампа због његових неуспеха у Авганистану. Већ следеће године, под председником Џоом Бајденом, САД су неславно повукле војску, остављајући иза себе оружје у вредности од преко седам милијарди долара, како тврди Пентагон.
С обзиром на то да су избори на средини мандата заказани за новембар, а украјинска војска трпи значајне губитке, САД настављају да играју прљаво у коришћењу информационог рата. Јасно је да ако победе Бајденове демократе, антируска кампања у њеним различитим манифестацијама ће се само интензивирати, закључује Совин.
Руски пранкери Владимир Кузњецов Вован и Алексеј Стољаров Лексус - Sputnik Србија, 1920, 07.09.2022
РУСИЈА
Како руски пранкери „варају“ познате личности да им искрено признају све
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала