- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Таџикистан оптужио Киргизију за нарушавање прекида ватре

© Sputnik / Сыргак Бактыяров / Уђи у базу фотографијаСитуација на граници Киргизије и Таџикистана
Ситуација на граници Киргизије и Таџикистана - Sputnik Србија, 1920, 17.09.2022
Пратите нас
Државни комитет за националну безбедност Таџикистана саопштио да је киргиска страна поново прекршила примирје.
У саопштењу се тврди да је у 11.10 по локалном времену (8.10 по средњоевропском) командант војне јединице 707. Министарства унутрашњих послова Киргизије, стациониране у бившој школској згради села Коктош у Баткенској области, упркос захтевима за договор о прекиду ватре, самовољно наредио да се гранична испостава „Душанбе“ граничног одреда „Исфара“ гранатира свим врстама наоружања.
„Ова ситуација указује на то да се поједини команданти не потчињавају централном штабу Оружаних снага Киргизије“, истиче се у саопштењу Државног комитета за националну безбедност Таџикистана.

Киргизија: Таџикистански војници престали са гранатирањем

Са своје стране, гранична служба Државног комитета за националну безбедност Киргизије саопштила је за Спутњик да су таџикистански војници престали да гранатирају положаје киргиске граничних граничара у Ошкој области после преговора шефова граничних одељења.
„После преговора таџикистанска страна је прекинула гранатирање из минобацача и артиљеријског оруђа положаја киргиских граничара у у Ошкој области“, саопштила је гранична служба.
Такође се додаје да киргиска гранична служба „наставља да спроводи активности у циљу стабилизације ситуације на киргиско-таџикистанској деоници државне границе“.
У међувремену је прес служба киргиског Министарства здравља саопштила за Спутњик да је број повређених држављана Киргизије у сукобу на граници са Таџикистаном порастао на 121. Седам повређених послато је на амбулантно лечење.

Састанак команданата о прекиду ватре

У суботу ујутру одржан је и састанак команданата граничних трупа Таџикистана и Киргизије о извршавању услова проглашеног прекида ватре.
„Током састанка, стране су разговарале о стабилизацији ситуације, враћању додатних снага и средстава на првобитне положаје“, додаје се у саопштењу.
Сукоб на граници Киргизије и Таџикистана уз примену оружја почео је 14. септембра. Стране се међусобно оптужују за напад. Жестоке борбе војски двеју земаља трајале су цео дан готово дуж целе границе. Киргиска страна је саопштила да је 24 људи погинуло, а 103 рањено у борбама. Прекид ватре је постигнут тек увече. Након тога више пута долазило је до размене ватре у пограничним областима.
Приватна кућа оштећена у размени ватре на киргиско-таџикистанској граници - Sputnik Србија, 1920, 17.09.2022
СВЕТ
Генерални секретар ОДКБ и киргиски министар разговарали о сукобу на граници Киргизије и Таџикистана
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала