- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Америка разматра увођење дигиталног долара

© Sputnik / Владимир ТрефиловАмерички долар
Амерички долар - Sputnik Србија, 1920, 18.09.2022
Пратите нас
Америчка министарка финансија Џенет Јелен позвала је администрацију председника САД Џоа Бајдена да размотри увођење криптовалуте коју би издавала централна банка и одмах започне техничке припреме за увођење дигиталног долара.
Нова дигитална валута, како предлаже америчко министарство финансија, могла би да „сачува америчко глобално финансијско лидерство и подржи ефикасност санкција“, саопштила је Бела кућа.
Како се додаје у саопштењу, увођење дигиталног долара учинило би амерички платни систем „еколошки одрживим“ и подржало „финансијску инклузију и једнакост“.
„Тренутно су неки аспекти нашег платног система преспори или прескупи“, рекла је Јелен.
Она је додала да би требало унапредити рад на дигиталној валути америчке централне банке „у случају да буде одлучено како је она у националном интересу“.
За разлику од постојећег дигиталног новца, као што су депозити клијената у банкама, дигитални долар би био директна одговорност централне банке САД. Он би био дигитална форма званичне валуте и могао би да се мења за папирни новац са којим би имао исту вредност, као и за банкарске резерве, саопштила је америчка централна банка.
Међутим, америчке власти наводе да би могло да дође до „ненамерних последица“ услед увођења дигиталне валуте током стресних периода, па је Бела кућа наложила централној банци да наставе истраживање шта би се догодило у случају увођења дигиталног долара.
Америчка централна банка наводи да су потребне године за увођење дигиталне валуте, а чак и уколико она заживи, било би простора за приватне групе и њихове криптовалуте повезане са доларом.
Предлог америчког министарства финансија уследио је као одговор на Бајденову извршну наредбу из марта, којом се од државних служби тражи да предложе могућа решења за развој дигиталних финансијских средстава, преноси РТ.
Новчанице и ковани новац из целог света - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2022
ЕКОНОМИЈА
Евро, долар или швајцарски франак: Шта куповати у време кризе?
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 25.06.2022
РУСИЈА
Стари свет је мртав, добродошли у Путинов свет: Како је Русија ударила на долар и евро? /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала