Кошаркашка лопта - Sputnik Србија, 1920
Евробаскет 2022
Европско првенство у кошарци 2022. године игра се у четири државе и пет градова, а репрезентација Србије је један од водећих кандидата за висок пласман. Сва дешавања са смотре најбољих кошаркашких селекција Старог континента пратите уз Спутњик спорт.

Има ли истине у „шали“ из 2015. године?

© Фото : ФИБАФранцуска Турска
Француска Турска - Sputnik Србија, 1920, 18.09.2022
Пратите нас
Велике утакмице, тензија, врхунски кошаркаши, важне битке. Прича о утакмицама Француске и Шпаније је велика. И садржи једну шалу коју је изрекао Никола Батум, а која се односила на то да Французи не губе од Шпанаца. Видећемо да ли ће се то обистинити у финалу Евробаскета од 20 часова и 30 минута.
Батум се 2015. године нашалио у поручио пред НБА меч Портланда са Мемфисом, за који је играо Пау Гасол, да он не губи од Шпанаца.
Није случајно одабрао ту шалу јер Французи и Шпанци имају дуг низ врхунских дуела кроз историју. Било је ту и анимозитета, као и конфликта. И није баш да су Французи увек побеђивали.
Корени целе приче можда су почели у финалу Евробаскета 2011. године. Руди Фернандез је пробао да заустави Тонија Паркера на опасан начин и Паркер је треснуо о земљу.
Шпанија је тада славила са 95:85 и постала шампион Европе по други пут заредом, а Хуан Карлос Наваро је био МВП.
Годину дана касније Фернандез је опет био у центру пажње у пријатељској утакмици која то није била јер је упао у обрачун са Микаелом Желабалом. Публика је звиждала Рудију сећајући се ситуације са Паркером годину дана раније.
Потом је уследио сусрет Француза и Шпанаца у четвртфиналу Олимпијских игара, када је Никола Батум ушао у проблем са Наваром.
На Евробаскету 2013. године Французи су славили у полуфиналу после продужетка и то тако што су се вратили из минуса од 14 поена. Чак и тада је било тензија између Бориса Дијаоа и Серхија Љуља. Касније су Французи освојили злато.
А, онда је дошао судар 2014. године на Светском првенству. Французи су могли да калкулишу и побегну од судара са домаћином, али то нису урадили. Отишли су директно на Шпанце и победили. Заболело је то Фурију више него ишта у овом веку.
Годину дана касније Шпанци су послали прваци Европе управо у Француској, у Лилу. Гасол је водио свој тим до победе са 40 поена и 11 скокова.
Два тима састала су се и 2016. године на Олимпијским играма у последњој утакмици Тонија Паркера за репрезентацију, а Фурија је славила са 92:67.
Од тада до сада, финале Евробаскета 2022. године биће прва званична утакмица ове две репрезентације.
Биће ово укупно 80. утакмица између ових репрезентација у историји. Шпанци су добили 52, Французи 27 утакмица.
Дакле, Фурија је далеко успешнија. Али, Французи имају велики понос и ићи ће на злато, у то нема сумње.
Серђо Скариоло, Шпанија, Евробаскет 2022 - Sputnik Србија, 1920, 18.09.2022
Евробаскет 2022
Шпанија нема лимит, а Француска неће ништа осим злата – ко је нови/стари шампион Европе?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала