Кошаркашка лопта - Sputnik Србија, 1920
Евробаскет 2022
Европско првенство у кошарци 2022. године игра се у четири државе и пет градова, а репрезентација Србије је један од водећих кандидата за висок пласман. Сва дешавања са смотре најбољих кошаркашких селекција Старог континента пратите уз Спутњик спорт.

Шпанија нема лимит, а Француска неће ништа осим злата – ко је нови/стари шампион Европе?

© Фото: ФИБАСерђо Скариоло, Шпанија, Евробаскет 2022
Серђо Скариоло, Шпанија, Евробаскет 2022 - Sputnik Србија, 1920, 18.09.2022
Пратите нас
Једни су на Евробаскет стигли ослабљени, други подмлађени. Једнима се предвиђала медаља, о другима се причало опрезно. Нису слушали, већ су и Французи и Шпанци играли своју игру која их је довела до финала и прилике да освоје ново европско злато. Од 20:30 кошаркаши Француске и Шпаније одмериће снаге у Берлину.
„Потцени свог непријатеља, па ћеш брзо бити побеђен“, гласи стара шпанска пословица која се сматра мудром изреком широм света.
Чувена реченица укоренила се и у шпански спорт, а очигледно нарочито у кошаркаше који немају лимита и стигли су до борбе за најсјајније одличје на Евробаскету.
Шпанци су на путу до финала имали једну „олакшицу“, односно могли су да играју без великог притиска јер их готово нико није сврставао у фаворите.
Како је елиминациона фаза одмицала, било је све јасније да им то што су потцењени није био проблем већ само додатни мотив да докажу да су земља кошарке и после одласка великана.
Берлин је гласно дочекао Немце у полуфиналу, а самопоуздање домеће екипе било је на врхунцу, међутим крај се свира када Шпанија каже.
Иако је Немачка имала предност током утакмице и Дениса Шрудера који је убацио 30 поена, од тога 28 за 25 минута, Шпанци су имали натурализованог Лоренца Брауна који је постигао 29 поена.
Менталитет који је Серђо Скариоло унео у репрезентацију Шпаније је победнички и он има такав приступ играчима да се они не предају и не посустану ни у једном тренутку.

„Не могу да пронађем речи којима бих честитао својим играчима. Отишли су изнад свих очекивања. Ова медаља је вероватно најмање очекивана, али је за мене то велика сатисфакција. Све ово смо изградили вредним радом, заједништвом, тимском кошарком, добром одбраном, жељом да одиграмо изнад наших лимита. Велике ствари у последњој четвртини – 10 узастопних погођених слободних бацања и неки важни шутеви“, истакао Скариоло после проласка у финале.

Скариоло је човек који је Шпанији донео велике успехе и који низао медаље каo на траци. На Европским првенствима нарочито се истакао са златним медаљама 2009. и 2011. године, а са Олимпијских игара 2012. године је Шпанији донео бронзу. Након трогодишње паузе поново се вратио на место селектора Шпаније и само наставио успех новим златом са Евробаскета 2015. године, као и са Светског првенства 2019. године.
Славни Италијан је нешто ретко и своје искуство са Шпанцима искористио је на најбољи могући начин, али је свестан да има разлога да поштује француског колегу који је пуних 13 година на месту селектора.
Венсан Коле можда није нанизао толико медаља колико је Италијан, али може да се похвали најпре сребром са Евробаскета 2011. године, а потом и златом 2013. године, због чега је заслужио велико поштовање у европској кошарци.
Иако им се превиђала борба за медаљу, ретко су сврставани у фаворите за злато, али како Шпанци тако и Французи имају своја народна веровања и пословице којима се служе.
Чуда се догађају само онима који у њих верују“, изрека је француског народа која је вековима путовала кроз ту нација и укоренила се такође у спорт.
Француској су се догодила чак два чуда! Секунд је делио француске кошаркаше да се оклизну у осмини финала против Турске. Најпре су једва изборили продужетак, да би Турци поново били близу победе.
Спасило их је чудо односно грешка Фуркана Коркмаза који је имао лопту и напад за победу Турске, али је изгубио и Француска је закуцала победу.
У четвртфиналу одличну партију против Италије одиграли су и Тома Ертел, Руди Гобер, Еван Фурније и Гершон Јабуселе, али су поново морали у продужетке.
Слободно се може рећи да је Французе у полуфиналу погледала срећа јер су за противника имали Пољаке који су се испоставили као лак залогај.
Иако је Пољска елиминисала актуелног шампиона Европе Словенију није имала довољно храбрости и искуства за још једно изненађење и лако је пала пред Французима.

„После две тешке утакмице, имали смо лако вече против Пољске. Ипак, нисмо почели да славимо. Први циљ је био да дођемо до финала, сада желимо да освојимо титулу“, рекао је искусни Ертел који је био у златном тиму 2013. године.

Венсан Коле рекао је да ће га задовољити само злато, али да ли његови играчи имају снаге за још једну страшно драматичну утакмицу и да ли ће Шпанци направити ту драму.
Мотив је исти, а представа почиње од 20:30. Крај ће бити срећан, али само за једну екипу.
Кошаркашка репрезентација Шпаније - Sputnik Србија, 1920, 17.09.2022
Евробаскет 2022
Шпанска кошарка не мора да брине за будућност
Серђо Скариоло - Sputnik Србија, 1920, 17.09.2022
Евробаскет 2022
Испод зализане косе сто чуда чучи
Вили Ернангомес и Жерсон Јабуселе - Sputnik Србија, 1920, 17.09.2022
Евробаскет 2022
Два пута – и још један једини циљ!
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала