- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Киргизија: Поступци Душанбеа могу довести до дестабилизације у централној Азији

© Sputnik / Алексей Майшев / Уђи у базу фотографијаСпоменик Лењину на Старом тргу у Бишкеку
Споменик Лењину на Старом тргу у Бишкеку - Sputnik Србија, 1920, 18.09.2022
Пратите нас
Министарство спољних послова Киргизије сматра да поступци таџикистанске стране могу довести до сукоба и дестабилизације ситуације у региону средње Азије.
„Дејства таџикистанске стране могу довести до покретања великог међудржавног сукоба, као и до дестабилизације ситуације у региону Централне Азије у целини“, наводи се у саопштењу Министарства.
Догађаје од 14. до 17. септембра Министарство оцењује као „унапред планирани оружани акт агресије“ Таџикистана на Киргизију.
„Киргиска страна располаже свим доказима (фото и видео материјалима) на којима је забележен почетак агресије, као и сва зверства и злочине које су таџикистански војници починили на територији Киргиске Републике. У случају потребе, киргиска страна је спремна да пружи ове доказе“, наглашава се у саопштењу Министарства спољних послова.
Такође се наводи да је Киргизија деловала искључиво из позиције одбране, а није имала за циљ да заузме страну територију, за разлику од таџикистанске стране, која је издајнички посегнула за територијалним интегритетом и суверенитетом Киргизије, што још једном потврђује постојање територијалних претензија Таџикистана.
„Исказујемо снажан протест против незаконитих и деструктивних дејстава Републике Таџикистан која је, кршећи све раније постигнуте договоре, благовремено довела трупе на границу Киргизије и, користећи оружане снаге и тешку војну технику, без разлога напала граничне и цивилне објекте, насеља дуж целог периметра киргиско-таџикистанске државне границе“, закључили су у Министарству спољних послова.
Већи сукоби на граници Киргизије и Таџикистана почели су у петак ујутро. Стране су једна другу оптуживале за гранатирање. Жестоке борбе између војске двеју земаља трајале су цео дан готово дуж целе границе. Прекид ватре је постигнут тек увече. У суботу ујутро настављени су повремени сукоби. Стране су једна другу оптуживале за кршење споразума о прекиду ватре. Размена ватре престала је тек у суботу увече.
Киргизије је саопштила да је у сукобима погинуло 46 особа, а да је 140 њених грађана повређено. Таџикистан је објавио да је погинуло 35 грађана, а 30 рањено.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала