- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Нарушен суверенитет Кине“: Оштра порука Пекинга Чешкој

© AP Photo / Lefteris PitarakisКина
Кина  - Sputnik Србија, 1920, 18.09.2022
Пратите нас
Посета чешке делегације Тајвану нарушава суверенитет Кине, поручује се у саопштењу које је кинеска амбасада у Прагу објавила на свом сајту.
Дипломатско представништво Кине у Чешкој нагласило да је Пекинг већ направио „озбиљне кораке“ ка Прагу због посете парламентарне делегације Тајпеју.
„Овај потез је био очигледна подршка сепаратистичким снагама које се залажу за 'независност Тајвана‘, озбиљно кршење државног суверенитета и територијалног интегритета Кине и озбиљно кршење основних норми међународних односа и билатералних политичких обавеза“, наводи се у саопштењу амбасаде Кине у Прагу.
Чешка 14-члана делегација коју предводи сенатор и бивши председник Чешке академије наука Јиржи Драгош стиже данас на Тајван, а посета ће трајати шест дана.
Уочи путовања, шеф делегације је у интервјуу за Централну новинску агенцију рекао да напетост у вези са Тајваном изазива страх у европским политичким круговима да ће се острво претворити у „другу Украјину“.
„Европске земље неће нужно испоручивати оружје Тајпеју али су спремне да продубе везе у областима као што су култура, наука и друге области меке моћи“, рекао је Драгош.
Званични представник кинеског министарства спољних послова Мао Нинг је позвала Праг да се придржава принципа једне Кине и да не шаље „погрешне сигнале“ сепаратистичким снагама и не подрива политичку основу за развој билатералних односа.
Ситуација око Тајвана је ескалирала у августу, након посете Тајпеју председнице Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси.
Као одговор, Пекинг је покренуо велике војне вежбе око острва, увео санкције двема тајванским фондацијама, Ненси Пелоси и њеним рођацима.
Министарство спољних послова Кине је одговорност за све негативне последице ставило на Вашингтон и Тајпеј .
Кина сматра Тајван својом провинцијом и категорички се противи његовим контактима са званичницима и војском других земаља, преноси РТС.
Тајван - Sputnik Србија, 1920, 17.09.2022
СВЕТ
Најава америчких санкција Кини: Напад на Тајван је само изговор
Тајван - Sputnik Србија, 1920, 04.08.2022
СВЕТ
Острво-носач авиона: Зашто је Тајван важан и за Кину, и за САД
Тајван - Sputnik Србија, 1920, 03.09.2022
СВЕТ
Бела кућа одобрила продају оружја Тајвану
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала