- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Протести у Кишињеву, демонстранти траже оставку владе /видео/

© Sputnik / Уђи у базу фотографијаПротести у Кишињеву
Протести у Кишињеву - Sputnik Србија, 1920, 18.09.2022
Пратите нас
У главном граду Молдавије почео је масовни протестни скуп испред зграде председничке администрације, демонстранти траже оставку руководства земље и нове парламентарне изборе.
Саобраћај у околним улицама које се налазе у близини парламента земље и председничка палата је блокиран. Полиција чува ред, не мешајући се у дејства демонстраната.
Демонстранти скандирају: „Превремени избори“, „Доле власт!“, „Оставка“, „Доле Маја Санду!“, „Мењамо Санду за дрва!“, „Не политичком прогону опозиције!“, „Хоћемо да живимо!“, „Не уништавајте земљу!“.
Председник Орхејског округа Дину Турцану рекао је на митингу да ће протести трајати без престанка, до потпуне оставке руководства земље.
Актуелне протесте подржали су и други опозициони политичари, међу којима су бивши савезник Санду у коалицији АЦУМ („Сада“) Андреј Нестасе и бивши председник земље и почасни председник Социјалистичке партије Игор Додон, иако званично социјалисти не учествују у акцијама партије „Шор“.
Раније су масовни протест најавили опозициона партија „Шор“ и комунисти (ПКРМ). Разлог за незадовољство власти је раст цена хране, високе тарифе енергената, као и прогон политичких противника владајуће партије „Акција и солидарност“ (ПСД), чији је неформални лидер актуелна председница Маја Санду.
У суботу је Додон, који се налази у кућном притвору, на својим страницама на друштвеним мрежама објавио коментар у вези са ситуацијом у привреди и енергетском сектору, напоменувши да се само заједно може утицати на актуелну власт. Политичар је нагласио да „сви морају да се уједине – и десни и леви, како би срушили ову владу“. Он је изразио забринутост да би резултат владавине ПДС-а могла бити ликвидација Молдавије.
У Молдавији су још у мају почели антивладини протести. Демонстранти су огорчени невиђеним повећањем цена гаса, других енергената и хране, као и високом инфлацијом и падом животног стандарда. Демонстранти оптужују власти да се не носе са кризом у земљи, указују на рекордну инфлацију у последњих 20 година, која је средином лета износила 33,5 одсто на годишњем нивоу.
Црвени трг у Москви - Sputnik Србија, 1920, 18.09.2022
РУСИЈА
Кремљ: Путин са лидерима Киргизије и Таџикистана размотрио ситуацију на граници
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала