- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски дипломата: Генерални секретар УН је под великим притиском западних земаља

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICГенерална скупштина Уједињених нација
Генерална скупштина Уједињених нација - Sputnik Србија, 1920, 18.09.2022
Пратите нас
Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш је под великим притиском западних земаља, изјавио је за Спутњик први заменик сталног представника Русије у УН Дмитриј Пољански.

„Специјална војна операција у Украјини је јасно показала старе проблеме Секретаријата Уједињених нација и организација у њеном систему“, рекао је он, одговарајући на питања о томе како он оцењује позицију генералног секретара УН и структуре организације у целини у односу на украјинску кризу.

Гутереш сматра да је реч о доминацији представника западних држава у руководећој карики међународних чиновника. Како је Пољански указао, Русија и већина развијених земаља се одавно боре против тог проблема, међутим, прогрес је спор, а географска расподела дужности је повезана са размерама доприноса и ту не може бити брзих решења.
„С тим у вези генерални секретар УН је под великим притиском западних земаља, које, осим што шире своју неизбалансирану агенду путем кадрова, они се не уздржавају и прибегавају притиску на секретаријат, укључујући и притисак на генералног секретара и то путем добровољних прилога, чији су обими сразмерни обавезним доприносима“, подвукао је Пољански.
Он је навео и да ће Русија инсистирати да Гутереш покрене арбитражни поступак против САД због редовних проблема са издавањем виза дипломатама.
„Постоји велики број неправилности. Наши проблеми са визама и илегално заплењеном дипломатском имовином се нису решили већ шест година. Ограничења кретања (пословично 'зона од 25 миља') имају још даљу историју“, рекао је Пољански.
Према његовим речима сви разумни рокови Генералне скупштине УН за решавање проблема су одавно прошли, али, генерални секретар, нажалост, још није покренуо арбитражни поступак.
Пољански је закључио да се нада да ће целокупна руска делегација која планира учешће и Генералној скупштини УН у Њујорку, добити визе.

Делегација Украјине претвара своје наступе у Савету безбедности УН у јефтин ток-шоу

У кулоарима Уједињених нација отворено негодују због понашања представника Кијева на седницама Савета безбедности УН, рекао је Пољански и додао да представници Украјине своје западне покровитеље доводе у врло неугодан положај.
Према његовим речима, из уста представника Кијева на седницама Савета безбедности посвећених Украјини стално се чују испади на рачун руских дипломата, који су усмерени против њих лично, као и тврдње да Русија нема право на место сталне чланице Савета безбедности УН.
„Понашање украјинске делегације у Савету безбедности већ прелази све границе и доводи западне покровитеље Кијева у неугодан положај“, рекао је Пољански.
Он је, међутим, истакао да западне земље не могу себи да дозволе да отворено критикују кијевски режим и његовог представника у Уједињеним нацијама.
„Делегација Украјине претвара своје наступе у Савету безбедности у јефтин и скандалозни ток-шоу. Ипак, делујући на тај начин, стални представник Украјине пружа 'медвеђу услугу' и својој земљи и њеним спонзорима. Потпуно је очигледно да представник земље који показује одсуство елементарне дипломатске цивилизованости наноси штету имиџу земље коју представља“, нагласио је Пољански.
Према његовим речима, у кулоарима Уједињених нација је све више колега који негодују због те ситуације и отворено говоре да украјински амбасадор таквим понашањем нарушава имиџ своје земље.
Генерална скупштина Уједињених нација - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2022
РУСИЈА
Већина руске делегације и даље без америчких виза за седницу Генералне скупштине УН, Москва чека
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала