- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Шта Србија и свет могу очекивати од Генералне скупштине Уједињених нација

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаСедиште Организације уједињених нација у Њујорку
Седиште Организације уједињених нација у Њујорку - Sputnik Србија, 1920, 18.09.2022
Пратите нас
Криза у Украјини, ковид-19, глобална криза у снабдевању храном и климатске промене биће наредне недеље у фокусу светских лидера, на 77. заседању Генералне скупштине УН у Њујорку. Шта свет и Србија могу очекивати од овог заседања и да ли ће Ист Ривер бити центар дипломатије и решавања конфликата или још једна платформа за осуду Русије?
Централна дебата Генералне скупштине трајаће од уторка, 20. септембра до понедељка, 26. септембра са темом под називом „Преломни тренутак: трансформативна решења за преплетене изазове“, а Србија ће на овом заседању бити присутна на највишем нивоу.
Како за Спутњик каже некадашњи шеф југословенске дипломатије Владислав Јовановић, Србија има проблема са притисцима који се на њу врше у погледу Косова и Републике Српске, али и јавно дефинисане жеље Запада да што пре утврди своје искључиве интересе на Балкану.
„Запад због тога приморава Србија да изврши неке корекције у свом ставу. Наравно, нема изгледа да би то могло да има било какав резултат, али притисци на Србију ће се наставити и током овог заседања и по његовом окончању, јер се Западу очигледно жури да што пре консолидује своју географску и геополитичку позадину како би имали слободније руке за продубљивање притиска на Русију и шире заокруживање Кине и њено непрекидно провоцирање“, наводи искусни дипломата.

Шта свет може очекивати од ГС УН

У редовним околностима, примећује наш саговорник, Уједињене нације би требало да буду место за изналажење дипломатског решења и мирно решавање конфликата. Међутим, како каже, чињеница је да се свет данас налази пред низом проблема и дилема, али и у једној врсти реконфигурације, када из униполарног поретка треба да пређе у двополарни или вишеполарни.

„Сасвим је сигурно да ће ово заседање ГС УН бити слика света који је у процесу пуног преуређења, па с обзиром на то да се могу очекивати полемике, неаргументоване критике и покушаји мобилизације земаља за сатанизацију неке државе или групе земаља, пре ће бити да ће то бити поприште, неголи место договарања и споразумевања. За очекивати је да своју шансу на овом заседању покушају да искористе оне снаге које су пуној мери ангажоване против Русије и које имају аспирације да ту земљу, као велику силу, буквално елиминишу са светске сцене и замене је неким својим пројекцијама“, оцењује бивши амбасадор Србије у УН.

Нема сумње да је управо то, како додаје, оно што руководи политичку мисао Америке и колективног запада, али то не значи да они у ту мисао и сами заиста дубоко верују, будући да се на другој страни света појављује све директнији и шири отпор према таквој политици једне велике силе - политици кажњавања и интервенција.
„Та чињеница је нешто што ће свакако да делује на Америку и њене западне савезнике у смислу веће опрезности и можда реалнијег сагледавања властитих могућности, али треба имати на уму да је то процес који није завршен, напротив, тек је на почетку. Лично мислим да ће скуп у Њујорку бити јединствена прилика, можда једна од последњих историјских шанси да се заустави низбрдица међународних односа и да се они који помишљају да Русију могу да сведу на нулу помоћу разних активности, укључујући и продужавање сукоба у Украјини, призову памети“, сматра искусни дипломата.

Испипавање пулса

Он је уверен да ће у Њујорку доћи до, макар и неформалног, сусрета између министра Лаврова и његових западних опонената, јер није могуће, како каже, не искористити ту шансу за испипавање пулса друге стране, ако не и за испитивање терена за могуће заустављање овог срљања у пропаст и могућности уравнотежавања интереса.
„Поруке које ће светски лидери и министри спољних послова послати са главне говорнице Генералне скупштине биће показатељ тога докле су поједине земље спремне да иду у непознато, односно у даље погоршавање међународних односа, али и докле су неке друге државе спремне да се томе супротставе, било одбијањем да се придруже таквој политици, било одазивањем на позиве других земаља да се саме боље организују, како би као један групни глас јаче деловале. Мислим да је Шангајска организација за сарадњу један од таквих покушаја, нека врста реакције на оно што САД са својим западним савезницима желе да диктирају свету као једину могућу политику, а то је политика наметања америчке воље свима“, каже Јовановић.
У том смислу је, примећује, доста оптимистично то да земље попут Турске желе да постану члан Шангајске организације за сарадњу већ идуће године.
„Тако да не треба извлачити коначне закључке о исходу овог заседања Генералне скупштине УН, али ово је свакако шанса, једна од ретких, можда и последњих шанси за све кључне актере да, ако ништа друго, бар остваре контакте, пошаљу поруке и дају материјал за размишљање другој страни“, наводи Јовановић.
Можда ће, каже, ово бити прилика и за лансирање идеје о потреби одржавања неког ванредног заседања ГС УН, с обзиром на врло забрињавајућу слику света која у овом тренутку постоји.
„Често су ванредна заседања била одржавана и поводом мање тешких тренутака, а ово је ситуација коју би требало искористити да се таква једна идеја лансира и да буде подржана од већине чланица. То ће, ако ништа друго, помоћи да се одржи моментум окупљања и добијања прилике за размену мишљења и евентуалног договарања. Са друге стране, једно ванредно заседање у предвидљивом року би могло да натера све земље да више размишљају о озбиљности овог тренутка и да дођу са свежим и иновативним идејама како да се све ово заустави, а свет врати на ранији колосек релативне стабилности и међусобне сарадње“, закључује Владислав Јовановић за Спутњик.
Генерална скупштина УН  - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2022
СВЕТ
Почела седница Генералне скупштине УН
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала