- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

„Вол стрит џурнал“: Европски фармери устали против украјинског жита

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Уђи у базу фотографијаПшеница
Пшеница - Sputnik Србија, 1920, 18.09.2022
Пратите нас
Фармери у појединим европским земљама побунили су се због прилива украјинског жита и других пољопривредних производа, који им обарају цену.
Европска унија, у знак подршке Украјини, укинула је тарифе и квоте за извоз пољопривредних производа. Међутим, фармери у Пољској, Румунији, Бугарској и Француској протестују јер јефтино украјинско жито и пилеће месо обарају цену њихових производа, пише „Вол стрит џурнал“.
Због тога долази и до тензија на пољско-украјинској граници, будући да Украјинци тврде како пољска страна успорава проток производа, наводи тај лист. Према тврдњама Кијева, на појединим граничним прелазима, жито чека и по 10 дана док не уђе у Пољску, док се Варшава правда да ради најбрже што може.

Украјинско жито драстично јефтиније од европског

Већина украјинског жита, пре почетка кризе у тој земљи, завршавала је у земљама у развоју и оно је јефтиније него жито произведено у ЕУ. Међутим, украјинско жито сада остаје у земљама ЕУ, наводи „Вол стрит џурнал“.
Украјинска пшеница и кукуруз продавали су се за 272 и 251 долар по метричкој тони овог месеца, према подацима компаније „Аргус“. Са друге стране, пшеница у ЕУ земљама кошта 324 долара, док је кукуруз 307 долара.
Кијев се нада да ће одлука о укидању тарифа постати стална, наводи амерички лист. Међутим, незадовољство фармера у европским земљама је велико.
„Ја сам за подршку Украјини, али верујем да је ЕУ отворила Пандорину кутију“, казао је Јан Бјењаш, челник једног од пољских удружења пољопривредника. Он се у јуну срео са званичницима ЕУ задуженим за пољопривреду и предложио план према ком би Брисел био власник и дистрибутер украјинског жита, како би зауставио његову продају у Европи. Међутим, та идеја није дочекана са ентузијазмом, објашњава он.
Булгарски фармери одржали су протест у неколико градова против увоза украјинских пољопривредних производа. Илија Проданов, заменик председника Бугарске националне асоцијације произвођача житарица, рекао је да је његова земља „преплављена украјинским житом и сунцокретовим семеном“.

Украјинци не морају да поштују регулативе ЕУ

Проданов објашњава да украјински пољопривредници своје производе продају по нижим ценама због кризе у тој земљи, али и због тога што не морају да поштују све регулативе као произвођачи у ЕУ.
„Бугарски и европски произвођачи не би требало да пате због Украјине“, рекао је Проданов.
Француска индустријска група „Анвол“, која окупља све произвођаче пилетине у тој земљи, заложила се да ЕУ у јуну следеће године не обнови одлуку о укидању тарифа и квота за украјинске пољопривредне производе. ЕУ је тарифе и квоте укинула у јуну ове године и та одлука важи годину дана.
„Анвол“ наводи да је увоз пилећег меса из Украјине у Француску више него удвостручен у првих шест месеци 2022, у поређењу са истим периодом прошле године. На тај начин су угрожени француски произвођачи, који имају далеко више трошкове пословања, наводи „Анвол“.
Буне се и румунски фармери, и то не само због обарања цене, већ и због тога што је украјинско жито истиснуло њихове производе из луке у Констанци.
„Иза затворених врата, сви долазимо до званичника и говоримо им да морају наћи решење“, каже Кристијан Гаврила из румунске организације за трговину пољопривредним производима „Про агро“.

Украјина оптужује Пољску за опструкцију, хиљаде камиона на граници

Са друге стране, Украјинци се жале на Пољску, тврдећи да фитосанитарним и ветеринарским контролама успоравају извоз. Тако је украјинско министарство инфраструктуре саопштило како је уобичајени проток на прелазу Дорохуск 80 камиона дневно, а у последње време је спуштен на 12 до 25, пише „Вол стрит џурнал“. Због тога су, према наводима тог листа, возачи камиона недавно блокирали тај гранични прелаз. На њему са пољске стране чека 1.000, док је са украјинске 2.800 камиона, пише тај медиј.
Кијев је Варшави понудио да се потребни прегледи обављају на територији Украјине.
Међутим, Марта Киричук, шеф граничне санитарне и епидемиолошке службе на овом прелазу, каже да раде најбрже што могу и да увођење још контролора неће променити ситуацију. Она је објаснила да се сада ради више контрола него раније и да нема намерних покушаја да се успори саобраћај.
Пољска економска комора за трговину, производњу и прераду жита и хране саопштила је да Варшава није учинила довољно да унапреди инфраструктуру како би обезбедила бржи проток жита.
Из пољског министарства пољопривреде одговорено је да обећана подршка ЕУ није стигла и да је та држава тражила помоћ других земаља како би се превоз жита преко границе убрзао. Из Брисела нису коментарисали ове наводе.
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2022
Специјална операција у Украјини
Путин: Највећи део жита из Украјине стигао у ЕУ, до најсиромашнијих само три одсто
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала