- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Дела Саве Шумановића у три музеја

© Фото : Спутњику уступио Будислав БулатовићСава Шумановић престаје да потписујe своје слике када Шид улази у НДХ и када је забрањена ћирилица. Слика: Купачи у чамцу на води 1941.
Сава Шумановић престаје да потписујe своје слике када Шид улази у НДХ и када је забрањена ћирилица. Слика: Купачи у чамцу на води 1941. - Sputnik Србија, 1920, 19.09.2022
Пратите нас
Изложба „Сава Шумановић и европски реализми између два светска рата“ биће отворена у суботу, 24. септембра, чиме отпочиње и четврта недеља Калеидоскопа културе, посвећена визуелној уметности.
Калеидоскоп културе је најбољи европски тренд бренд у области културе 2021. године и легатски пројекат Европске престонице културе, који је у титуларној години у свом петом и до сада најзначајнијем издању.
Трећу годину за редом у оквиру Калеидоскопа културе, недеља визуелне уметности отвара се на Тргу галерија, месту које традиционално припада визуелној уметности и које ће у будућности бити претворено у простор за неговање постојећих и стварање нових трајних вредности.
Изложба „Сава Шумановић и европски реализми између два светска рата“, јединствена је изложба у Србији, која ће окупити највећи број његових дела на једном месту и три музеја која ће бити места поставке – Спомен-збирку Павла Бељанског, Галерију Матице српске и Галерију слика „Сава Шумановић“ из Шида.
Пројекат, чији је носилац Спомен-збирка Павла Бељанског, на комплексан начин промовише стваралаштво једног од главних представника српског модернизма у европском контексту, умрежавањем са музејима и удружењима у култури, образовним институцијама, институтима културе, самосталним ствараоцима у земљи и иностранству.
Полулежећи женски акт на дивану - Sputnik Србија, 1920, 19.12.2020
Сликање по сећању: Како је Шумановић у тишини Шида овековечио даме с Монпарнаса
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала