- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Договор за Црну Гору којим једино губи – Мило

© Sputnik / Бобан Нововић Састанак лидера парламентарне црногорске већине
 Састанак лидера парламентарне црногорске већине - Sputnik Србија, 1920, 19.09.2022
Пратите нас
Парлaментарна већина у Црној Гори постигла је споразум да формира нову Владу, свјесна да би у супротном, да су пропали преговори о формирању владе, себи дали аутогол, каже аналитичар Предраг Дрецун. Аналитичар Војин Грубач се нада да је с овим завршена једна велика драма, јер договор око Владе ставља Мила Ђукановића у врло тешку позицију.
Дрецун је за Спутњик рекао да је црногорска парламентарна већина успјела да савлада несугласице, различита виђења и сујете лидера
„Договор је оно што су прижељкивали бирачи све три побједничке коалиције са парлaментарних избора 30. августа 2020 године, да је неко изиграо договор, бирачи би га казнили на следећим изборима, без обзира на идеолошке разлике. Мислим да та нова влада, ако се формира, треба да влада до краја мандата, уколико би се прибјегло неком профилу техничке владе, то не би било то”, каже Дрецун.
Што се тиче предлога да Миодраг Лекић буде мандатар, Дрецун каже да је лидер ДЕМОС-а, најмањи заједнички садржалац све три побједничке листе са последњих парламентарних избора.
„Лекић је човјек који је изазвао најмање трвења, прихватљив је свима, и у овом тренутку он је оптимално рјешење за мандатара. Лекић је искусан политичар и човјек, смирен, а његово грађанско опредјељење је добар компромис између црногорске и српске опције које ће бити заступљене у влади, ни мањине немају њему ништа да замјере. Он ће, вјерујем, ту српско црногорску подјелу ставити у други план, а да ће тражити да се Црна Гора фокусира да постигне неке спољно политичке циљеве, прије свега улаз у ЕУ. Ја сам свјестан да је та нова влада добила подршку, макар иза кулиса, и оних моћника који на Црну Гору гледају као на стратешку дестинацију”, каже Дрецун за Спутњик.
Аналитичар Војин Грубач коментаришући предлог да Миодраг Лекић буде мандатар за састав 44. црногорске владе, рекао је да се нада да је с овим завршена једна велика драма, јер договор око Владе ставља Мила Ђукановића у врло тешку позицију.
„Да не говоримо да је овај ударац његовом систему политичког сатанизма дошао у моменту пред кључне изборе у Подгорици гдје ће се рејтинг његове коалиције сигурно озбиљно пореметити”, закључује Грубач.
Миодраг Лекић - Sputnik Србија, 1920, 19.09.2022
РЕГИОН
Договорена Влада Црне Горе: Лекић мандатар, обавијештен Ђукановић
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала