- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

САД најављују нове санкције Кини: Хоће ли страдати слонови или трава | Енергија Спутњика

CC0 / / Односи Кине и САД, економија
Односи Кине и САД, економија - Sputnik Србија, 1920, 19.09.2022
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе разматрају да уведу нове економске санкције Кини, под изговором да тако желе да помогну Тајвану. У ову акцију можда ће се укључити и Европска унија.
Досадашње санкције против Кине углавном се односе на трговину и улагања у компаније које се баве рачунарским чиповима и телекомуникацијском опремом. Вашингтон, наводно, жели да уведе много свеобухватније санкције, што би могло изазвати велике глобалне економске потресе, јер је Кина друга по реду светска економија.
Иако детаљи санкција још нису познати, економски аналитичари у САД већ коментаришу да би увођење санкција Кини била много озбиљнија игра од оних које су тренутно уведене Русији, будући да Америка баш и није ревносна у њиховом спровођењу – купује и даље руске енергенте, вештачко ђубриво… Америчка економија веома зависи од кинеских инвестиција и увоза, и САД су тога веома свесне.
Постоји страх и од могућности да Кина преузме од САД трон најјаче светске економије, а он је додатно појачан због све чвршћег савеза Кине са Русијом, поготово од почетка руских операција у Украјини. Како су се санкције Запада Русији показале као непродуктивне, па се чак као бумеранг враћају поготово чланицама ЕУ, питање је хоће ли европске државе подржати САД.
Наравно, није наиван ни потенцијални ефекат овог новог економског атака на Кину. Светски аналитичари кажу да се Пекинг припрема за 20. партијски конгрес, а економија је важна за Комунистичку партију Кине.
О томе како ће се овај економски рат на релацији запад–исток убудуће развијати, али и како ће утицати на остатак света јер „када се слонови туку, страда трава“, у емисији „Енергији Спутњика“ разговарају Јелица Путниковић и Драгана Митровић, редовни професор Факултета политичких наука, оснивач и руководилац Центра за студије Азије и Далеког истока на ФПН-у и Института за азијске студије.
Енергија Спутњика“ је емисија портала и радија Спутњик коју води Јелица Путниковић, стручњак за енергетику.
Теме су махом везане за енергетику и економију, локалног и глобалног карактера, а гости су стручњаци у својим пољима. Емитује се сваког понедељка у 21.00.
САД најављују нове санкције Кини: Хоће ли страдати слонови или трава | Енергија Спутњика
 - Sputnik Србија
▶️ Ауторске емисије, ексклузивне интервјуе, анализе горућих питања и репортаже у продукцији Спутњика пратите у рубрици „Подкаст“
28 Април, 19:00
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала