Кошаркашка лопта - Sputnik Србија, 1920
Евробаскет 2022
Европско првенство у кошарци 2022. године игра се у четири државе и пет градова, а репрезентација Србије је један од водећих кандидата за висок пласман. Сва дешавања са смотре најбољих кошаркашких селекција Старог континента пратите уз Спутњик спорт.

Шпанска лекција – и поука за Србију

© Фото : ФИБАКошаркашка репрезентација Шпаније
Кошаркашка репрезентација Шпаније - Sputnik Србија, 1920, 19.09.2022
Пратите нас
Кошаркашка репрезентација Шпаније освојила је титулу првака Европе са екипом у којој готово да не постоји ниједна звезда какве су понеле примат у модерном добу. Селектор Серђо Скариоло говорио је за Јурохупс о томе како су такозвани „квалификациони прозори“ ФИБА утицали на склапање садашњег тима.
У новембру 2021. године, екипа Фурије у Фибином прозору била је следећа: Хаиме Прадиља, Ћаби Лопес-Аростеги, Хаиме Фернандес, Дарио Брисуела, Алберто Дијас, Кино Колом, Дани Дијес, Ђоан Састре, Јанкуба Сима, Френ Гера, Ђоел Пара и Дани Перес.
У поређењу са тим, Шпанија је првацима Европе учинила Прадиљу, Лопес-Аростегија, Хаимеа Фернандеса, Брисуелу, Дијаза Пару и Себастијана Саиса који је такође играо у квалификацијама.
Дакле, сви они ће отићи кући са златном медаљом.
То што Шпанци нису рачунали на евролигашке и НБА играче је само помогло Фурији да направи успех.
О свему томе говорио је Серђо Скариоло, селектор Шпаније.

„Постоји много углова гледања и ја их поштујем. Нама је недостајало 12-14 најбољих играча у квалификацијама од 2017. године. Урадили смо шта смо морали. Направили смо групу момака, други тим. Дошли би почетком лета, тренирали 10 дана. Креирали смо Б тим. Радили су на концептима које смо поставили у тиму до 20 година. Спојили смо талентоване играче и неке из такозване средње класе, којима није било прогнозирано да ће играти у НБА или Евролиги. Радили смо више на психологији него на кошарци, говорио сам им да носе дрес репрезентације која је цењена у свету, да су они заправо Шпанија”, објаснио је Скариоло.

Истиче тренер Шпаније колико је склапање тог другог тима данас допринело да Фурија да оде кући да златном медаљом из Берлина. Посејао је семе 2017. године, а сада једе слатко воће.
„Ти момци су се држали заједно, осећали су се делом породице. Неки од њих су касније постали прваци Света. На почетку сам осећао страх јер смо губили много играча у прозорима, али страх вас не чини паметнијим, него спремнијим. Трудите се да предвидите ствари. Говорио сам Савезу да ми не требају НБА или евролигашки играчи за поједине утакмице, иако су ми их нудили. Да сам срећан са играчима које имам. Да они заслужују шансу“, сигуран је био Скариоло у момке са којима је сарађивао.
Скариоло је, поред тога што је селектор Шпаније, уједно и тренер Виртуса из Болоње, тако да разуме и како клубови гледају на целу ситуацију.
„Нисам срећан када ми играчи иду на окупљања, не зато што не волим да играју за репрезентацију, већ због ризика од повреде. Имали смо нека таква искуства и зато разумем и клубове. Треба да седнемо за сто и да ускладимо распоред. Чак и из гледишта навијача“, рекао је Скариоло и додао колико је Кино Колом био важан за Фурију током „прозора“ претходних година.
Фибини прозори су многе жестоко коштали, али Скариолу су дали другачији „поглед“.
Француска Турска - Sputnik Србија, 1920, 18.09.2022
Евробаскет 2022
Има ли истине у „шали“ из 2015. године?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала