- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Гутереш за Спутњик: Шансе за мировни споразум Кијева и Москве су минималне

© Sputnik / Алексей Никольский / Уђи у базу фотографијаПредседници Украјине, Француске и Русије, Владимир Зеленски, Емануел Макрон и Владимир Путин, на састанку "нормандијске четворке" у Паризу
Председници Украјине, Француске и Русије, Владимир Зеленски, Емануел Макрон и Владимир Путин, на састанку нормандијске четворке у Паризу - Sputnik Србија, 1920, 19.09.2022
Пратите нас
Далеко смо од директних преговора председника Русије Владимира Путина и Владимира Зеленског, изјавио је у интервјуу Спутњику генерални секретар УН Антонио Гутереш и додао, да је спреман да помогне.

„Мислим да би било важно да се припреме услови како би се постигао мир у складу са Повељом УН, међународним правом. Међутим, ако се реално гледа, мислим да смо још увек далеко од те могућности, вероватно ће бити тешко да се одржати директни преговори двојице председника“, рекао је Гутереш одговарајући на питање о перспективама таквог састанка.

Он је указао да је спреман да помогне како би се ти преговори одржали, али да њихова реализација зависи од жеље Путина и Зеленског.
Према његовом мишљењу, шансе да се закључи мировни споразум између Кијева и Москве тренутно су минималне.
„Видим да су обе стране као и пре привржене својим циљевима. Чули смо, да је председник Владимир Путин изјавио да ће се операција наставити док не буду циљеви остварени. Чули смо и председника Зеленског о томе да он намерава да ослободи све делове своје земље које су под контролом Русије. Очигледно је да смо далеко од тренутка када ће се оба председника састати“, закључио је он.
Гутереш се дотакао и теме извоза руских ђубрива кроз Европу и навео да преко Светског програма за храну може бити испоручено у у сиромашне земље 300 хиљада тона руског ђубрива које се налази у европским лукама.

„Пре свега морамо да обезбедимо слободан извоз руских ђубрива кроз Европу. У случају да Русија жели бесплатно да испоручи ђубриво земљама у развоју, мислим, да Светски програм за храну може да испуни ту жељу“, рекао је Гутереш.

Раније је председник Русије Владимир Путин изјавио да је информисао генералног секретара УН о томе да се у морским лукама ЕУ налази 300 хиљада тона руских ђубрива. Према речима руског лидера Русија је спремна да их преда земљама у развоју.
Извоз украјинског жита из црноморских лука одвија се у оквиру прехрамбеног споразума који су 22. јула потписали представници Русије, Украјине, Турске и УН.
Пакет ових докумената предвиђа укидање ограничења на извоз руских пољопривредних производа и ђубрива на светска тржишта, а такође одређује алгоритам за безбедан излазак комерцијалних бродова из црноморских лука под контролом Украјине дуж посебно отворених хуманитарних поморских коридора.
Владимир Путин и Нарендра Моди - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2022
РУСИЈА
Путин на састанку са Модијем: Русија жели да заврши конфликт у Украјини, али Кијев одбија преговоре
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала