Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Испливала два плана против Србије – шта се крије иза сцене

© Фото : pixabayДокументи
Документи - Sputnik Србија, 1920, 19.09.2022
Пратите нас
Од почетка разговора делегација Београда и Приштине у Бриселу, под покровитељством Европске уније, паралелно са њима, с времена на време појављују се и нон пејпери, предлози, тајна документа који се дозирају јавности, најчешће преко медија, на који званичници по правилу немају став, не желе да коментаришу њихов садржај нити ко их пласира.
Последња два предлога који за сада само заокупљују пажњу медија и аналитичара су план „Две Немачке“, као и план „Шолц-Макрон“.

Два „тајна“ плана против Срба

Ова два плана уско се прожимају будући да су према писању медија њихови највећи заговорници Немачка и Француска.
Некадашњи председник Српског националног већа Милан Ивановић за Спутњик каже да су сви ови нон пејпери, планови и поступци антисрпски и да су они уперени против виталних интереса Србије и Срба на Косову и Метохији.
„Све су то планови који се раде нама иза леђа који у крајњем значе етнички чисто Косово, односно, признање независности Косова од стране српског народа и српске државе ако би се остварили. Не можемо гледати на те поступке Шулца, Макрона и свих са запада и из Евроатлантске заједнице као као на добронамерне поступке, нити су добронамерни нити су уравнотежени. Ови планови су проалбански и супротстављени су било каквој праведној одлуци или праведном плану и искључиво се базирају на штети која би Србима онемогућила да остваре своје државне и националне интересе односно Србима на Косову и Метохији би онемогућила да остану и опстану на овом простору“, рекао је Ивановић.
Он је мишљења да је сада Србија много јача него раније и да има снаге да се одупре овим притисцима.
„Данас је економска ситуација боља, буџет је већи, војска је јача, улагања у опремање и наоружавање војске и полиције су већа тако да је то нешто позитивно и то буди наду да се ми можемо супротставити, ето и у претходном периоду када смо били слабији нису успели завршити свој пројекат независног Косова и стварања једне вазалне државе на овом простору. Поред бомбардовања, санкција нису успели, а показали смо и ми овде на КиМ једним одлучним отпорим и одбраном својих животних интереса да се можемо бранити. То су империје које су на заласку, које ратују са туђим снагама, туђим животима и мислим да немају избалансиран однос. Они признају неко постојеће стање и ми морамо показати да ћемо бити упорни и да ћемо демократским средствима заштити наше виталне националне и државне интересе“, каже Ивановић.

Албанци понављају да ће да ратују

Он истиче да албанци стално говоре да ће ратовати за Косово и да за ту реторику не сносе никакве последице.
Ивановић напомиње и да су, за разлику од Албанаца, Срби на Северу Косова одржали и референдум у фебруару 2012. године на ком су јасно рекли да желе да остану у држави Србији.
„Ми смо се на референдуму изјаснили са 99,7 процената да остајемо у нашој држави Србији и нико нема право силом која угрожава наже животе и могућност нашег опстанка да нам намеће решење са којим би смо били робови у 21 веку. Морамо јасно ставити до знања да ћемо се у потпуности окренути нашим пријатељима који подржавају једно правилно и избалансирано решење које није антисрпско“, закључио је Ивановић.
Подсетимо, модел две Немачке пресликан на косовски проблем, како то виде на Западу и у Приштини, подразумевао би да Србија прихвати независност Косова, али не и да га формално призна. Такође, он подразумева чланство Косова у Уједињеним нацијама, а поједине тачке тог оквирног споразума су у међувремену предвиђене Бриселским споразум.
План Немачке и Француске (Шолц-Макрон), како су пренели медији, подразумева да 2023, после 10 година од потписивања Бриселског споразума, почне нова фаза у дијалогу Београда и Приштине, а затим да након још 10 година, кад ЕУ буде спремна да укључи Западни Балкан, дође до формалног споразума о признању, као предуслова за чланство у ЕУ.
Застава Нема предаје на скупу подршке Русији у Београду - Sputnik Србија, 1920, 18.09.2022
СРБИЈА
Извађен „из туршије“ Западни план којим би се Србији дефинитивно отело Косово
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала