- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Лекић прихватљив и Покрету УРА

© Sputnik / Бобан НововићМиодраг Лекић
Миодраг Лекић - Sputnik Србија, 1920, 19.09.2022
Пратите нас
Функционер ГП УРА Милета Радованић навео је да коалиција „Црно на бијело“ јесу за договор, али је Предсједништво ГП УРА оцијенило да је прихватљиво да Лекић буде мандатар и да се Влада подијели по принципу „пола-пола“ и „златни глас“ мандатара, а да сектор безбједности покривају кадрови коалиције „Црно на бијело“.
„Имајући у виду да колеге из Демократског фронта и Демократа нијесу доставиле писану понуду, а свјесни негативних искустава који су пратили формирање 42. Владе Предсједништво УРА није дало сагласност да посланици ове партије потписују било какав документ или споразум који не подразумијева комплетан договор цијенећи раније исказан принцип свих партија - да ништа није договорено док све није договорено“, истакао је Радованић.
Имајући у виду, како додаје, непрецизности у Уставу Црне Горе и могућност да се норме Устава тумаче на различите начине Предсједништво УРЕ констатује да ниједан кандидат осим Миодрага Лекића нема подршку 41 посланика и да је јасно коме предсједник државе мора дати мандат.
„Суштина је да 41 посланик даје условну подршку господину Лекићу. Након што предсједник да мандат господину Лекићу, настављамо преговоре”, казао је Радованић.
Лидер Социјалистичке народне партије Владимир Јоковић рекао је да су у тој партији подржали Лекића, те да је договорена влада тако да пола припадне ГП УРА и СНП-у, а пола осталим коалицијама, док ће златни глас припасти Лекићу.
„Увијек смо били конструктивни и данас се радујемо. Одлуку да подржимо Лекића 100 одсто Главног одбора СНП-а је подржало“, истакао је Јоковић.
СНП је спреман да стави потпис, навео је одговарајући због чега није стављен потпис на приједлог да Лекић буде мандатар за састав нове владе.
Одговарајући на питање што ће бити ако Ђукановић не да мандат Лекићу рекао је да оно што је најбитније да се не дају мандати на основу потписа, него сагласности 41 посланика да Лекић буде мандатар.
Данас истиче рок да предсједник Црне Горе Мило Ђукановић саопшти име мандатара за састав нове владе на приједлог 41 посланика.Уколико Ђукановићу не буде достављен приједлог мандатара, оптимално рјешење је да затражи скраћење мандата парламенту.
Миодраг Лекић - Sputnik Србија, 1920, 19.09.2022
РЕГИОН
Договорена Влада Црне Горе: Лекић мандатар, обавијештен Ђукановић
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала