- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Анђус за Спутњик открива где је црно-бели печат – и шта је проблем у „Звездином пројекту“ /видео/

© Sputnik / Спутњик СрбијаДејан Анђус
Дејан Анђус - Sputnik Србија, 1920, 19.09.2022
Пратите нас
Дејан Анђус верује да је печат ЈСД Партизан, тема спорења између управа ФК и КК Партизан, код Милорада Вучелића и Милоша Вазуре, а истиче и да Црвена звезда мора да одлучи шта планира са својим пројектом – фудбалером Страхињом Ераковићем.
Анђус се у емисији „Миљанов корнер“ дотакао актуелне ситуације у Звезди и Партизану, као и септембра који нам није донео радост у ватерполу, одбојци и кошарци...
Најпре се осврнуо на пораз Звезде од Трабзона у Лиги Европе.
„Ми смо доста чудан народ. Код нас је све катастрофично. Противник исто игра, ужасно су напредовале нације које имају фудбалску историју. Када причамо о Грцима, Турцима, Аустријанцима. Трабзон је као Хајдук Сплит, лука, цео град навија за њега, доминирао током 80-их. Немају играче светске класе, али имају врхунске играче, попут Хамшика, Трезегеа. Звезда је већ дуго у Европи и од ње се чека искорак. Тај искорак никако да дође. Ове године као ретко досада су промашени странци и то се види на тежим утакмицама. Звезда полако ћерда свој углед, против клубова који нису крем - Макаби, Трабзон, увек фали тај један гол. То је оно што је успео Динамо да закамуфлира победом над Челсијем. Звезди преостају две утакмице с Ференцварошем, ростер је доста промашен, ови странци су лимитирани за Европу. Па и Букари, Кангва, Мустафа, не знам шта бих рекао која су нам очекивања и трагедије", истакао је Анђус.
© Фото: Скриншот/Арена СпортБукари и Канга сукоб
Букари и Канга сукоб - Sputnik Србија, 1920, 19.09.2022
Потом се осврнуо и на изјаву Милана Борјана који је пре два месеца тврдио да је циљ полуфинале Лиге Европе, а сада да је приоритет домаћи шампионат.
„Борјан следи интуитивну политику клуба. Знам како се тим клубом руководи, и позадину, и Борјан лута. Навијачи Звезде у гро издању хоће титулу првака, играње Лиге шампиона и победу над Партизаном. Звездин је приоритет сада титула. С друге стране они су разочарани испадањем од Макабија и ову Лигу Европе не доживљавају као успех. Раније су доживљавали као успех, а ову доживљавају као баласт. Види се и код навијача да нема интересовања за играње ове сезоне у Лиги Европе. Свима је у глави испуштена шанса у Лиги шампиона. Борјан је кренуо пропагандно, па кад је видео квалитет и промашаје и Борјан лута у изјавама и преквалификује циљеве", рекао је Анђус.
© Фото : ФК Црвена звездаГенерални директор Црвене звезде Звездан Терзић
Генерални директор Црвене звезде Звездан Терзић - Sputnik Србија, 1920, 19.09.2022
Како је могуће да Звезда толико промаши појачања, питање је које мучи и саговорника „Миљановог корнера“.
„Не знам, мени је хоби да истражујем ко ради скаутинг. Знам Мркелу из разних странака од СПО, са Терзом сам друг дуго година. Не знам ко им ради скаутинг, ко им препоручује играче због чега тај центарфор из Нанта? Они углавном дођу са добрим бројкама, овај Диони је у Звездином дресу деловао гојазно и тромо, а сада даје голове за Анже. Пешић је давао голове у Турској, онда дође у Звезду и не зна да се креће. Лоша му је техника, скок, лоше се поставља."
За то време Дијабате вуче Партизан у првенству и Европи?
„Партизан игра добро, али има чудну ситуацију. Они до титуле првака не могу да дођу. А у Европи не играју два најважнија такмичења. Игра Лигу конференција, а то није ни Лига шампиона, ни Лига Европе. Играју нерешено утакмице. Партизан има проблем што не може до титуле, али не може ни до Купа, а камоли до „дупле круне“. Куп их не задовољава, ако не могу до титуле и уласка у Лигу шампиона. Њима остаје мотив домаће првенство да пробају да добију Звезду на Маракани и извуку ко зна који пут домаће првенство", сматра Анђус.
© Miroslav TodorovicФусени Дијабате
Фусени Дијабате - Sputnik Србија, 1920, 19.09.2022
Партизан, опет, користи ситуацију да форсира младе и талентоване играче.
„Петковић на левом крилу, Јовић, па Терзић па Баждар. Звезда никад није преферирала да избацује по неколико играча из своје школе за први тим. Њој је увек било важно да ти буде играч мега класе, ниво европског или светског формата - Пижон, Шекуларац, Шестић... А Партизан воли да их избацује, нека је и просечан играч, али нека је у тиму од 11 наших шест играча из омладинске школе. Да би пропагирали своју школу", тврди Анђус.
Познати новинар је лоцирао недостатке у Звездином „пројекту Ераковић“.
„Он игра стандардно две-три године. Својом грађом не може да игра штопера, нема ту физичку снагу, за данашњи фудбал. Игра на смисао, интуицију, постављање, читање. Игра и десног бека. За то му недостаје техника и нападачка игра. Када игра, он не продире, само покрива десни аут. Има смисао за игру, али морају да виде шта ће са њим. Ако праве бека од њега мора да поправи брзину и технику, а ако ће да игра штопера онда да ојача физички", саветује га Анђус.
© Sputnik / Лола ЂорђевићНемања Јовић и Страхиња Ераковић
Немања Јовић и Страхиња Ераковић - Sputnik Србија, 1920, 19.09.2022
Шта ће бити у ФК Партизан после седнице ЈСД Партизан? Остоја Мијаиловић је уписан у АПР, а познато је да Скупштина ЈСД може да распусти Скупштину ФК?
„Њихов проблем у Партизану је вишеслојан. Јасно је зашто и како. И шта те снаге које хоће да преотму Фудбалски клуб очекују од фудбала. Јасно је да у кошарци нема зараде као у фудбалу. Ако би те нове снаге са својим генијалним идејама и циљевима и препородили клуб, онда би оправдано ушли у зарађивање. Препознат је покушај да се преко ЈСД преузме ФК. Али и да је поднета кривична пријава због уписивања Остоје Мијаиловића у АПР од стране Вучелића и Вазуре. Ако се буде ушло у судски спор између две стране, то може да траје и три године. Занима ме код кога је печат, мислим да је тренутно код Вучелића и Вазуре и да портир има наређење да не пушта Остоју у друге клубове на стадиону, осим у КК. Биће истраге, биће саслушања, разговора са дежурним тужиоцем, усвојиће се кривична пријава против Мијаиловића и не видим могућност да Остоја преузме ФК Партизан у неком периоду“, каже Анђус.
© Tanjug / DIMITRIJE GOLL Милорад Вучелић и Милош Вазура
Милорад Вучелић и Милош Вазура - Sputnik Србија, 1920, 19.09.2022
О шансама српске репрезентације на Мундијалу у Катару, Анђус каже:
„Где пише да ми морамо да урадимо нешто на Светском првенству? Нигде не пише законом. То је алиби да се ништа не уради. Нигде не пише да морамо у полуфинале, а ако тако гледамо на ствари то неће ни бити и онда се игра фудбал ради разбибриге и туризма. Учешће наше репрезентације се до сада увек сводило на туризам. Пикси је покренуо ствари с мртве тачке, дошао као тренер из азијског фудбала, ми играмо брзо, офанзивно, и дошло је до брзинских ствари у игри, техника, одједном имамо нападаче светске класе - Митровића и Влаховића - који су звезде фудбала. Многе велике фудбалске нације не могу до врха. Ни Пољаци, Руси (због ситуације), па Украјинци који су били перјаница совјетског фудбала, Белгија са стално врхунским играчима. Не вреди, не може се лако до врха света. Португал, никакав резултат на Мундијалу. Јако је тешко причати о Светском првенству и шта ми желимо, али надам се проласку групе."
© Sputnik / Лола Ђорђевић Селектор Драган Стојковић
 Селектор Драган Стојковић - Sputnik Србија, 1920, 19.09.2022
Први пут од 1983. година остали смо без неког од одличја у спортовима с лоптом. Анђус каже да то није забрињавајући податак.
„Морало је и то једном да се деси. Али ако узмемо прошло лето, или 2014, 2015, било је прегршт успеха и медаља. Да набацујемо на нос 2022. ту има и политичке конотације, не треба заборавити протекле медаље поготово у ватерполу где смо надмашили све рекорде. Рукомет, неко је ту проблем. Имамо добре играче, али немамо резултате већ 30 година. Имамо добре одбојкаше, кошаркаше и ватерполисте, али рукомет заостаје."
Дебакл кошаркаша на Евробаскету такође није забринуо Анђуса.
„Имамо проблем од одласка Ђорђевића. Имамо једног играча светске класе, остали нису светски ниво. Ако причамо са становишта кошаркашке филозофије Пешић је у праву, једна утакмица не може да поремети све добро у раду у протекле две године. Нигде не пише да ми морамо да победимо, то није законом прописано у Уједињеним нацијама. Ово је било такмичење, неуралгична утакмица, дешава се. Пешић је наравно увидео неке своје грешке, али који тренер ће после 5-0 у групи да гарантује, без Богдановића и 30 поена сигурних, победу и у осмини финала Евробаскета", запитао се Анђус.
© ФИБАСветислав Пешић
Светислав Пешић - Sputnik Србија, 1920, 19.09.2022
Светислав Пешић
Емисија „Спутњик спорт – Миљанов корнер бави се причама о спорту – са терена, ван терена и око њега.
Дејан Анђус - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2022
Подкаст
Дејан Анђус: Очекујем ускоро полицију у Партизану | Миљанов корнер
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала