- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Завршена државна церемонија сахране краљице Елизабете Друге

© AP Photo / Bernat ArmangueСахрана Елизабете Друге
Сахрана Елизабете Друге  - Sputnik Србија, 1920, 19.09.2022
Пратите нас
Интонирајем националне химне и тужбалицом краљевског гајдаша завршена је државна церемононија сахране краљице Елизабете Друге у Вестминстерској опатији, којој је присуствовало око 2.000 званица, међу којима су били чланови краљевске породице.
У част краљице одржана су два минута ћутања, а четири државна трубача одсвирала су "Последњи поздрав" краљици".
Ковчег ће, након церемоније у Вестминстерској опатији, бити превезен кроз центар Лондона до Виндзора.
Ђакон Вестминстерске опатије Дејвид Хојл започео је црквену службу у Вестминстерској опатији, у којој се краљица Елизабета венчала и у којој је крунисана.
Проповед је одржао кантиберијски надбискуп Џастин Велби.
Присутнима се обратила и премијерка Лиз Трас која је прочитала одломак из Јеванђеља по Јовану, који се односи на Христово обраћање следбеницима о месту на небу :
"Нека се не узнемирује срце ваше: Верујте у Бога, верујте и у мене".
Ковчег с телом краљице постављен је у централном делу опатије.
Хор је отпевао свечану песму која је изведена на венчању краљице Елизабете и принца Филипа, као и музику која је компонована за крунисање преминуле краљице 1953. године.
Британска морнарица на лафету пренела је ковчег са телом краљице Елизабете Друге из Вестминстерске дворане у Вестминстерску опатију.
Преношење ковчега прекривеног Краљевским стандардом, који је стигао до улаза у опатију, трајало је око осам минута, а носило га је 142 морнара Краљевске морнарице и шест официра, што је традиција која потиче од сахране краљице Викторије 1901.
Иза лафета су била деца краљице британски краљ Чарлс Трећи, принцеза Ана, принчеви Ендрју и Едвард, као и њен унуци принчеви Вилијам и Хари.
У опатију су стигле и краљица супруга Камила, као и супруга принца од Велса Вилијама - принцеза Кејт са децом, које нису ходале у поворци иза ковчега.
Сахрану британске краљице, чија је владавина трајала око 70 година, медииј су назвали "сахраном века".
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала