- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Бела кућа запретила Русији пооштравањем санкција због најављених референдума

© AP Photo / Susan WalshБела кућа
Бела кућа - Sputnik Србија, 1920, 20.09.2022
Пратите нас
Америчке власти ће радити са савезницима на пооштравању санкција против Русије у случају да у њен састав уђу територије које САД сматрају деловима Украјине, рекао је помоћник америчког председника за националну безбедност Џејк Саливан.
Како тврди Саливан, Русија „жури са одржавањем референдума као одговор на успехе Украјине на бојном пољу“.
„Ти референдуми су у супротности са принципима суверенитета и територијалног интегритета који су у основи међународног система и играју кључну улогу са становишта Повеље УН. Знамо да ће на тим референдумима бити манипулација“, истакао је Саливан.
Како је додао, „Русија користи фиктивне референдуме како би анектирала те територије сада или у будућности“.
„Дозволите ми да јасно кажем да ако се то деси, а то очигледно још није решено питање, САД никада неће признати претензије Русије на било који наводно анексирани део Украјине. Никада нећемо признати ту територију као било шта друго, осим као део Украјине. Недвосмислено одбацујемо акције Русије и наставићемо да радимо са нашим савезницима и партнерима како би Русија била на губитку и на пружању историјске подршке Украјини“, поручио је Саливан.
Јавне коморе ДНР и ЛНР обратиле су се 19. септембра лидерима република Денису Пушилину и Леониду Пасечнику са иницијативом да се хитно одрже референдуми о уласку у састав Русије. Како је саопштио председник Народног већа ЛНР Денис Мирошниченко, референдуми о уласку Луганске Народне Републике, Доњецке Народне Републике, Херсонске и Запорошке области у састав Русије биће одржани од 23. до 27. септембра.
Застава Русије и застава Украјине испред логотипа НАТО-а - Sputnik Србија, 1920, 20.09.2022
Специјална операција у Украјини
НАТО, Пентагон, Париз и Берлин се огласили поводом најављених референдума о придруживању Русији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала