- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

НАТО, Пентагон, Париз и Берлин се огласили поводом најављених референдума о придруживању Русији

© Sputnik / Владимир ТрефиловЗастава Русије и застава Украјине испред логотипа НАТО-а
Застава Русије и застава Украјине испред логотипа НАТО-а - Sputnik Србија, 1920, 20.09.2022
Пратите нас
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је да ће Алијанса сматрати „нелегитимним“ предстојеће референдуме о придруживању Русији, те да међународна заједница треба да их осуди. Истовремено, Берлин и Вашингтон поручују да неће признати резултате референдума.
„Ово је даља ескалација… Међународна заједница треба да осуди ово недопустиво кршење међународног права и да повећа подршку Украјини“, наводи се у саопштењу Столтенберга.
Како је рекао немачки канцелар Олаф Шолц, Берлин неће признати резултате референдума на истоку Украјине.
„Русија је дужна да повуче своје снаге. Украјина има право да брани целовитост, суверенитет своје земље. Ми у томе подржавамо Украјину. С тим у вези, потпуно је јасно да та имитација референдума не може бити призната“, рекао је Шолц на маргинама заседања Генералне скупштине УН.
Огласио се и портпарол Пентагона Патрик Рајдер који је рекао да САД сматрају да су предстојећи референдуми о придруживању Русији иницијатива саме Русије да „анектира територију Украјине“.

„Иницијативе Русије да постави темељ за анексију територије Украјине део су њеног сценарија. Нико неће веровати референдумима, САД их неће признати“, рекао је Рајдер.

Како је додао, одржавање референдума неће утицати на даљу подршку Украјини коју пружају САД и међународни партнери.
Са своје стране, француски председник Емануел Макрон сматра да међународна заједница неће признати референдуме у ДНР, ЛНР, Херсонској и Запорошкој области и да они неће имати правну снагу.
„Једино што може да да резултат јесте повлачење руске војске и повратак преговорима под условима украјинске стране и закључивање мира. То што је Русија објавила је пародија“, рекао је Макрон у Њујорку на заседању Генералне скупштине УН.
Јавне коморе ДНР и ЛНР обратиле су се 19. септембра лидерима република Денису Пушилину и Леониду Пасечнику са иницијативом да се хитно одрже референдуми о уласку у састав Русије. Како је саопштио председник Народног већа ЛНР Денис Мирошниченко, референдуми о уласку Луганске Народне Републике, Доњецке Народне Републике, Херсонске и Запорошке области у састав Русије биће одржани од 23. до 27. септембра.
Застава Русије - Sputnik Србија, 1920, 20.09.2022
Специјална операција у Украјини
Референдуми о уласку ЛНР, ДНР, Херсонске и Запорошке области у састав Русије од 23. до 27. септембра
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала