- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Донета одлука о српском кандидату за награду „Оскар“

© Фото : Јана Лозевафилм "Мрак"
филм Мрак - Sputnik Србија, 1920, 20.09.2022
Пратите нас
Селекциона комисија Филмског центра Србије (ФЦС) за избор српског кандидата за награду „Оскар“ донела је 20. септембра 2022. године одлуку да филм „Мрак“ Душана Милића буде представник Србије у трци за 95. доделу награда Америчке академије филмске уметности и науке, у категорији за најбољи међународни филм (International Feature Film Award).
Комисија је радила у саставу: редитељ Иван Икић (председник комисије), редитељ и продуцент Стефан Иванчић, сценариста и редитељ Вук Ршумовић, глумица Оливера Викторовић, филмски критичар Божидар Зечевић, монтажер Драган Петровић и сценариста Коста Пешевски, чланови, преноси РТС.
У образложењу, комисија је истакла:
„Филм „Мрак“ прати неколико дана живота једне породице унутар издвојене и незаштићене енклаве на Косову и Метохији. Тензијом, атмосфером, вештим филмским језиком и елементима хорора, филм нас уводи у свет страха и неизвесности, у коме три генерације једне породице покушавају да одрже привид нормалног живота. Због снажних емоција, универзалности теме и ликова, комисија сматра да ће филм успешно комуницирати са међународном публиком и члановима Америчке академије за филмску уметност и науку“.
Подсетимо, на основу одредби Упутства о избору српског кандидата за 95. доделу награде „Оскар“ Америчке академије за филмску уметност и науку, ФЦС упутио је 12. августа ове године јавни позив домаћим филмским продуцентима да пријаве своје филмове.
Ове године било је пријављено пет филмова: „Света Петка – Крст у пустињи“Хаџи-Александра Ђуровића, „Лето када сам научила да летим“ Радивоја Андрића, „Мрак“ Душана Милића, „Хероји радничке класе“ Милоша Пушића и „Страхиња Бановић “Стефана Арсенијевића.
Пре гласања, комисија је утврдила да филм „Страхиња Бановић“ не испуњава услове Америчке академије за филмску уметност и науку јер је дијалог филма претежно на енглеском језику (69,77%).
Тајним гласањем комисије филм „Мрак“ добио је 11 бодова, „Хероји радничке класе“ седам бодова, „Лето када сам научила да летим“ два бода и „Света Петка – Крст у пустињи“ један бод.
Комисија се захваљује продуцентима пријављених филмова, а изабраном филму жели срећу у даљем такмичењу.
Предстојећа, 95. церемонија доделе Оскара биће уприличена у Лос Анђелесу, 12. марта 2023. године.
филм Мрак - Sputnik Србија, 1920, 10.08.2022
КУЛТУРА
Филмски „Мрак“: Истину о страшној трагедији на Косову бацили на маргину – сами себи пуцамо у ногу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала