- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Изолација - када и како је поставити, коју одабрати: За кућу треба минимално 2.500 евра

CC0 / Пиксабеј / Постављање термоизолације
Постављање термоизолације - Sputnik Србија, 1920, 20.09.2022
Пратите нас
Термоизолација стамбеног објекта по проценама стручњака штеди енергију и до 50 одсто, па иако ова инвестиција по садашњим ценама за кућу просечне величине 60 квадрата износи око 2.500 евра, у перспективи ће преполовити рачун за струју или количину дрва, угља и пелета, потребних за грејање дома током зиме.
Честа, а ове године због глобалне енергетске кризе рекордна поскупљења енергената, пред грађане, поготово оне који живе у кућама, постављају у позицију да размишљају како да што више смање трошкове грејања. У највећем броју случајева, превелика потрошња струје током зиме или знатно веће количине утрошеног чврстог огрева да се загреје дом, последица су лоше или одсуства изолације стамбеног објекта, пише „Блиц бизнис“.
Термоизолација куће, због тога, иако није реч о јефтиној инвестицији, у перспективи битно смањује све трошкове грејања.
Како објашњавају грађевински стручњаци, на тржишту Србије се могу пронаћи разноврсни материјали за изолацију, од стриропора, преко стиродура, до камене или стаклене минералне вуне, чије је заједничко својство да штеде количину потребних енергената и током зиме онемогућавају губитак топлоте.
У нашој земљи, када је у питању изолација мањих објеката као што су породичне куће и ниже стамбене зграде, најчешће и најпопуларније решење јесте постављање демит фасаде, то подразумева систем контактне фасаде која се састоји из слојева лепка, стиропора, мрежице за армирање и лепка за њено постављање, те завршних слојева заштите од атмосферских утицаја.
„За примену овог најчешћег система термоизолације који се показао и као најефикаснији, по садашњим ценама материјала на тржишту, потребно је издвојити од 22 до 25 евра по квадрату површине зида. То је цена у коју је урачунат стиропор „десетка“, односно, стиропор дебљине 10 центиметара који се и највише користи, потом фасада домаћег произвођача, мрежица, лепак, типлови и наравно рад мајстора“,објашњава Иван Луковић, власник ивањичке фирме „Ива Инвест“.
Како додаје, калкулација улагања у постављање изолације за породичну кућу просечне квадратуре 60 квадратних метара која има 100-110 квадрата фасаде, износи од 2.500 до 3.000 евра.
„Постављање термоизолације је посао који, зависно од величине објекта, може да траје од пет до 25 дана, али ако говоримо о просечној квадратури куће, онда може да се заврши од седам до 10 дана. Идеални временски услови за рад су спољна температура од 10 до 20 степени Целзијуса, наравно без падавина, док је најбољи временски период за овај посао који је због смањења свих осталих трошкова заиста исплатив за домаћинство, април и прва половина маја, као и септембар и октобар“,истиче Луковић.
Што се тиче стамбених зграда, како наводе грађевинци, постоји неколико параметара који разликују реализацију и цену посла, од тога да ли је пре постављања изолације потребно урадити обијање старе, пропале фасаде, преко тога да ли се стиропор поставља на бетон, блок, циглу или „сендвич“ зид, до употребе скеле.
На основу понуда које фирме које изводе те радове достављају стамбеним заједницама, цена термоизолације по квадрату зида кошта од 22 до 24 евра, дужина радова зависи од квадратуре зграде, али претежно, за старије објекте који имају до четири спарата и 20 станова, они се могу завршити за до два месеца.
Грејање - Sputnik Србија, 1920, 19.09.2022
ЕКОНОМИЈА
Изазовна грејна сезона: Да ли су топлане спремне, да ли ће бити промене цена грејања
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала