- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лукашенко: Ситуација око Белорусије – веома опасна

© Sputnik / Павел Бедняков / Уђи у базу фотографијаПредседник Белорусије Александар Лукашенко
Председник Белорусије Александар Лукашенко - Sputnik Србија, 1920, 20.09.2022
Пратите нас
Председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је да је војно-политичка ситуација око Белорусије веома опасна.
„Ситуација је веома озбиљна, чак бих рекао опасна. И ни у ком случају не треба да поједностављујемо ствари“, рекао је белоруски лидер на састанку са државним секретаром Савета безбедности републике Александром Вољфовичем.
Лукашенко је поручио да се не треба ничега плашити.

„Ако треба да дигнемо на узбуну неку војну јединицу као да је у питању рат, значи треба. Ако треба да је мобилишемо да видимо јесу ли живи људи који су у тој јединици, значи треба је мобилисати. Ако је потребно подићи територијалну одбрану, значи треба... Зато не треба да заборавимо те ствари и све то морате имати под контролом“, рекао је белоруски председник.

Такође је поручио да је неопходно мобилизовати све структуре власти како би се успоставили ред и дисциплина у Белорусији.

„Недостаје дисциплина. Зато је потребно да преузмете контролу у том погледу над свим одговорнима за извршну дисциплину, да мобилизујете све структуре власти за успостављање дисциплине и реда у земљи, у свим правцима“, рекао је Лукашенко.

Како је додао, у Белорусији „има довољно проблема и у социјалној сфери и у економији“.

Припремити концепцију националне безбедности

Лукашенко је затражио да се припреми „потпуно отворена“ концепција националне безбедности.
„Пре него што је размотримо у Савету безбедности, замолио бих да она буде потпуно отворена. Ако смо са Русијом, значи да смо са Русијом. Формирали смо одбрамбени простор, имамо фактички заједничке оружане снаге. Делује регионална групација. И нека нас нико тамо не критикује и не прави од тога неке лажне вести, ванредне изјаве у смислу 'о тај Лукашенко, руска војска и остало'. А шта је ту чудно? Одавно говоримо о томе. Вероватно има 20 година како смо се договорили о томе“, рекао је белоруски лидер.
Такође је затражио да се у концепцији безбедности ништа не крије, полазећи од неких политичких или чак економских мотива. Тамо треба да буду јасно дефинисани ризици, претње који постоје и реакција Белорусије на њих.
„Да би и суседи и други знали како ћемо реаговати. Да не би говорили да је то било неочекивано за некога. Не треба ништа да се крије. Све треба радити поштено“, нагласио је Лукашенко.
По његовом налогу текст концепције националне безбедности Белорусије значајно је прерађен. Конкретно, у обновљеној верзији документ је допуњен о одредбама о историјском памћењу, уставној категорији „народ“ и њеној свеобухватној заштити, друштвеној одговорности грађана, безбедности личних података, развоју нуклеарне енергије. Приликом дораде концепције узет је у обзир пораст геополитичке нестабилности, као и новине садржане у белоруском Уставу унете након референдума 27. фебруара ове године.
Лукашенко је такође наложио да се припреми догађај на коме ће се разговарати о питањима државне одбране.
„Треба да се састанете са снагама безбедности и да поразговарате о свим правцима. То се треба ускоро одржати. Јуче сам саслушао извештај министра одбране и наложио сам му да припреми догађај на коме ће учествовати председник о читавом низу питања, а најпре о одбрани наше државе“, рекао је Лукашенко, преноси „Белта“.
Председник Белорусије Александар Лукашенко - Sputnik Србија, 1920, 20.09.2022
РУСИЈА
Лукашенко: Од Белорусије желе да створе нову Украјину и прикључе је НАТО-у
Александар Лукашенко - Sputnik Србија, 1920, 20.09.2022
РУСИЈА
Лукашенко: Нећемо дозволити да се удари на руску војску са леђа
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала