Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Још једна земља повукла признање такозваног Косова: Вучић се обратио из Њујорка

© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICПредседник Србије Александар Вучић
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 20.09.2022
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је добио још једну ноту о повлачењу самопроглашеног признања такозваног Косова.
"Још једна фасцикла више, још једну ноту имамо, чиме снажимо нашу позицију у овој организацији", рекао је Вучић за РТС из Њујорка где присуствује дебати светских лидера у Генералној скупштини УН.
Он је додао и да ће се ћутати све док Приштина не крене да подноси захтеве за улазак у међународне институције, а да ће се онда изненадити бројем земаља које су повукле признање.
Вучић је оценио и да то неће помоћи да се реше бројни проблеми, али да ће Србија имати јасну већину у светској организацији.
На питање о вести да ће Приштина да буде примљена у Савет Европе, Вучић каже да то није ништа ново, да се о томе говори три или четири месеца и да представља додатни притисак на Србију да прихвати папире (предлог Немачке и Француске за решење косовског питања) које каже нисмо видели и о којима, како наводи, не може да говори.

"Сада су пустили то посебно по државама чланицама где су рекли да им није потребно да тзв. Косово буде део УН да би га примили у Савет Европе. То је додатни притисак на Србију, да прихватимо папире који не постоје и о којима не смемо да говоримо и које срећом ја нисам узео у своје руке па, не могу мене да оптуже да смо га пустили у јавност, јер ја га физички нисам преузео. Тако да је јасно да је нека друга страна један део онога што је у тим папирима као решење писало то пустила у јавност", рекао је Вучић.

Оценио је да је пред Србијом тежак период и додао да Приштина такве кораке предузима уз подршку оних који су направили Косово независним.
Подсетимо, Вучић је крајем августа саопштио да се седам докумената о повлачењу признања самопроглашеног Косова налазе се у његовој фиоци.
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 27.08.2022
СРБИЈА
Вучић: Седам докумената о повлачењу признања Косова имам у фиоци
Он је изјавио да је, имајући у виду глобална збивања, за претпоставити да ће све што ће се видети у наредном периоду, бити усложњавање односа Запада и Русије, као и Запада и Кине, што додатно компликује позицију “малих”.
На констатацију да ће велику пажњу у УН изазвати говор руског председника Владимира Путина, Вучић је рекао да не може да говори о томе, пре него што чује то обраћање, али да није тешко претпоставити шта ће Путин да каже.
“Претпостављам да сад из фазе специјалне војне операције приближавамо великом сукобу, а сада је питање где су границе и хоћемо ли ући за извесно време у велики светски сукоб, какав нисмо имали од Другог светског рата”, рекао је Вучић.
Зато, за све мале, који желе да буду сигурни, да грађанима обезбеде сигурност, не постоје лепе и лаке вести .
“Очекујем да све што будемо видели у наредном периоду, буде усложњавање односа Запада и Руске Федерације, али и Запада и Кине”, рекао је Вучић.
Говорећи о односима САД и Србије изјавио да простор за побољшање односа Београда и Вашингтона види у покушају да се проналазе компромисна решења за отворена питања о којима две земље мисле недвосмислено другачије, а тиче се пре свега Косова и Метохије, али и у снажењу економске сарадње.
Вучић је рекао да простор за побољшаање односа види и у јачању приусуства америчких компанија у нашој земљи, да они буду заинтересовани за стабилност и сигурност Србије и истакао да је то важно за нас.
Председник Србије је рекао да се трудимо да чувамо врло пристојне односе и са Руском Федерацијом и одличне односе са Кином. Истакао је да је то једина политика коју можемо да имамо, да смо због Косова у таквој ситуацији да можемо да имамо само своју страну.
"Ми смо због Косова у таквој ситуацији да ми можемо да имамо само своју страну. Ми не можемо да имамо страну као неки други – овде је повучена линија, ви морате да будете овде. Не, ми морамо да будемо свуда зато што се боримо за голи живот свог народа и голи живот своје земље и то је разлог зашто се тако понашамо и то је рационално, озбиљно и одговорно понашање", поручио је Вучић.
Он је додао да ће његов говор у Генералној скупштини УН бити другачији од многих говора које слушамо и да ће прескакати куртоазне речи и све флоскуле како би уштедео на времену, да ће говорити прецизно, јер ће цео свет моћи то да чује и да верује да ће многи боље разумети позицију Србије, шта је то што се тачно збивало и шта је то што се данас збива на Балкану
"Имам право на 15 минута, ако и будем говорио нешто дуже нећу им дати да ме прекидају, јер видим да ове великане нису прекидали, јер у овом дому сам једнако важан и једнако је важна Србија колико и они који имају десет и двадесет и педест пута више становника него што имамо ми, тако да важно је да ће садржај бити прецизан, тачан и на крају, ако хоћете, за мене је лично важно да остане забележено да сам то рекао у УН ако низ бог чега због неких историјских уџбеника", истакао је Вучић.
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 20.09.2022
СРБИЈА
Вучић: Наредних дана биће донете важне одлуке за будућност Србије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала