Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Европска комисија намерава да побољша систем социјалне заштите у Србији

© Sputnik / Лола ЂорђевићСрпска се тробојка вијори на згради Народног позоришта
Српска се тробојка вијори на згради Народног позоришта - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2022
Пратите нас
Генерални директорат Европске комисије за проширење и добросуседство ће потрошити два и по милиона евра за побољшање и јачање ефикасности националних механизама за регулисање социјалне заштите у Србији.
Према речима твораца документа, те мере су неопходне за учешће земље у Европском социјалном фонду.

„Циљ активности је побољшање рада система социјалне заштите са циљем стварања повољних услова за пружање квалитетних социјалних услуга, пружање неинституционалне подршке и омогућавање активне интеграције угрожених популација на тржиште рада“, наводи се у документу.

Представници Европске комисије подвлаче, да су све ове акције неопходне за реализацију мера Европског социјалног фонда за развој политике која подржава прелазак од инстутиционалне до родне бриге о заједници која подразумева и родне проблеме.
У тендеру се наводи да ће програм бити заснован на подршци министарству које је одговорно за социјалну политику, као и републичким и локалним институтима социјалне заштите.
По мишљењу директора Института историје и политике Владимира Шаповалова, иницијатива ће више имати за циљ формирање прозападног јавног мњења у Србији него формирање социјално оријентисаних циљева.
„Новац који издваја Европска комисија има за циљ постепену доминацију Запада у српској политици, друштвеним односима, потчињавање Западу институција цивилног друштва и српске државе Западу. Стварање структура које ће, примајући новац од Запада радити на задацима европске бирократије и формирати прозападно јавно мњење у Србији које ће вршити притисак на власт у Србији“, рекао је експерт за РТ.
Раније је Европска комисија финансирала програм за подршку сектору унутрашњих послова самопроглашене републике Косово.
Косовска полиција у близини Јариња - Sputnik Србија, 1920, 11.08.2022
СРБИЈА
Зашто баш сад? Брисел одрешио кесу за косовску полицију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала