- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Пет дана који ће променити све – одговор народа се зна

© Sputnik / Maksim Blinov / Уђи у базу фотографијаУчесници протеста у знак подршке ДНР у Доњецку
Учесници протеста у знак подршке ДНР у Доњецку - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2022
Пратите нас
Да су их питали где би желели да живе одмах после распада Совјетског Савеза, људи у том делу Украјине изјаснили би се у корист Русије, због историјских и економских разлога. Присаједињењем Луганске Народне Републике, Доњецке Народне Републике, Херсонске и Запорошке области сада ће им бити осигурана и елементарна безбедност.
Овако о значају референдума који се припрема за Спутњик говори Душан Пророковић са Факултета за дипломатију и безбедност и додаје:

Историјски део Русије

Историјски, то је увек био део руске територије односно, Новорусије. Економски, ствари су много боље стајале и у Ростову и у Краснодару, него у Кијеву. Дакле, имали су и тај разлог да се везују за Русију. Оно што је уследило од 2014. године само их је додатно учврстило у томе“.
Референдуми о уласку ЛНР, ДНР, али и Херсонске и Запорошке области у састав Руске Федерације као конститутивног ентитета Руске Федерације биће одржани од 23. до 27. септембра.
Референдумско питање ће гласити: "Да ли сте за улазак ЛНР у састав Руске Федерације, као правног субјекта Руске Федерације"?
© Sputnik / Михаил Воскресенски / Уђи у базу фотографијаПраво да се изјасне на референдуму имају и избеглице из ових области које су се од ратних дејстава склониле у Русију
Избеглице из Доњецка - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2022
Право да се изјасне на референдуму имају и избеглице из ових области које су се од ратних дејстава склониле у Русију

Резултат је известан

Пророковић сматра да ће се грађани ових области изјаснити позитивно, и додаје да би било тако и да се референдум одржи у неким другим областима Украјине.
„Чак и у овим околностима, када би се организовао референдум у Одеси, Доњепроретровску или чак у Харковској области, резултат би био сличан. Имамо индикаторе у расположењу јавности који се могу пратити од почетка 90-тих који се тичу гласања, подршке коју су одређене странке добијале, процента становништва које говори руски. Све указује како ће се овај референдум завршити, какав ће резултат бити, али и да ово не мора да буде последњи корак, да ће можда и друге области да се придружују Руској Федерацији“, каже.

Мали маневарски простор за украјинску страну

Упитан, каква би могла бити реакција украјинске стране на одржавање референдума, наш саговорник истиче да је ту маневарски простор веома узак.
„Са правно-формалне стране могуће да ће да кажу да је то неуставно, да ће да одбију да прихвате резултате референдума, вероватно да оптуже Русију, можда и да покрену спор пред неким међународним судом… Тражиће подршку колективног Запада за своје кораке и добиће подршку за те кораке. Претпостављам да се они спремају да са тог политичког и правног становишта ово буде једна тешка, рововска борба која ће трајати, не годинама, већ деценијама“, каже Пророковић.

Неупоредиво са Балканом

Иако се воља народа потврђивала на исти начин и на простору Балкана, наш саговорник каже да је ситуација неупоредива са Републиком Српском Крајином, дешавањима у Босни и Херцеговини, референдумом организованим крајем фебруара 1992. године.
© Sputnik / Игорь Маслов / Уђи у базу фотографијаМитинг у Доњецку посвећен годишњици уједињења Крима са Русијом
Митинг у Доњецку посвећен годишњици уједињења Крима са Русијом - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2022
Митинг у Доњецку посвећен годишњици уједињења Крима са Русијом
Постаје, каже, неупоредива и са Косовом и Метохијом, зато што Русија није Србија, у међувремену су се промениле и међународне околности, а ситуација је другачија и када говоримо о самом политичком становишту.
„Запад је оптужио Русију за инвазију, Украјина је оптужила Русију за агресију, под тим појмовима може се говорити када се крше правила игре у постојећем поретку. Русија више не игра у постојећем поретку, оном који је дефинисао Запад почетком 90-их година, она мења поредак и то је један од разлога зашто има подршку незападног дела света. Путин мења структуру светског политичког система, мења правила и принципе по којима ће свет вероватно функционисати у наредним деценијама. Ово је успостављање нових правила игре које ће Запад морати да прихвати, јер свака оружана конфронтација мора да се заврши неким политичким споразумом“, каже Пророковић.

Заблуда Американаца

Он додаје да су Сједињене Америчке државе у заблуди да могу да одбране стара правила, између осталог, зато што су их и саме кршиле.
Дакле, референдуми о присаједињењу Луганске Народне Републике, Доњецке Народне Републике, Херсонске и Запорошке области Русији са политичког становишта су успостављање нових правила игре, али и реакција на нешто што се догодило пре тачно три деценије.
„Ово је и закаснела реакција или манифестација једног закаснелог догађаја који је последица распада Совјетског Савеза 1992. Дакле, оно што се код нас одигравало 92. данас се одиграва на пост совјетском простору и у Украјини. Бадинтерова правила више не важе, а нису издржала ни тест времена, то нам је показао случај Косова и Метохије. Сам Запад је одустао од њих и то је много важније за политичко, него за правно формално тумачење референдума“.
Застава Русије - Sputnik Србија, 1920, 20.09.2022
Специјална операција у Украјини
Референдуми о уласку ЛНР, ДНР, Херсонске и Запорошке области у састав Русије од 23. до 27. септембра
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала