- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Ситуација напета: Пуцњава на граници Киргизије и Таџикистана

© Sputnik / Игорь Егоров / Уђи у базу фотографијаКиргистански војници
Киргистански војници - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2022
Пратите нас
На граници Киргизије и Таџикистана испаљена су два хица, ситуација је напета, саопштено је Спутњику из прес-центра киргиске пограничне службе државног Комитета за националну безбедност.
„Данас у периоду од 18.20 до 15.50 (по локалном времену) чула су се два појединачна пуцња на територији Таџикистана преко пута села Достук у Баткенској области Киргистана“, рекао је представник прес-центра.
Како је додао, ситуација на киргиско-таџикистанском делу државне границе у Баткенској области „оцењује се као напета“.
„Информације о томе да наводно пуцају на аутомобиле цивила у селу Максат Лејлекског округа и о пуцњави у селу Достук у Баткенском округу нису тачне. Погранична служба позива грађане да не узнемиравају јавност нетачним објавама на друштвеним мрежама и различитим гласинама, него да проверавају информације у одговарајућим органима“, поручује саговорник.
Већи сукоби на граници Киргизије и Таџикистана почели су 16. септембра. Стране су једна другу оптуживале за гранатирање. Жестоке борбе између војске двеју земаља трајале су цео дан готово дуж целе границе. Прекид ватре је постигнут увече. У суботу ујутро, 17. септембра, настављени су повремени сукоби. Стране су једна другу оптуживале за кршење споразума о прекиду ватре. Размена ватре престала је у вечерњим часовима истог дана.
Киргизије је саопштила да је у сукобима погинуло 46 особа, а да је 140 њених грађана повређено. Таџикистан је објавио да је погинуло 35 грађана, а 30 рањено.
Граница Киргизије и Таџикистана - Sputnik Србија, 1920, 19.09.2022
СВЕТ
У Киргизији у току најмасовниjа евакуација становништва у историји
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала