Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић о земљама ЕУ које нису признале Косово: За неке сам сигуран да неће ни признати, у једну нисам

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Александар Вучић
Председник Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2022
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас, на питање да ли би пет земаља ЕУ које нису признале такозвано Косово, то могле да учине под притиском, да је у неке сигуран да то неће учинити, док у једну није сигуран.
„У неке сам сигуран да неће, у једну нисам, али не желим да износим јавну сумњу, јер то нису урадили. И док то не ураде, наши су велики пријатељи”, рекао је Вучић за Танјуг.
Указао је да ће тих пет земаља Уније бити под огромним притиском да признају тзв. Косово, као и Вијетнам, Кенија и друге, али да ће се Србија борити за своје интересе.
Добио је, каже, позив за сусрет са кенијским председником, док се мора радити на том питању са Вијетнамом, уз подсећање да је јуче у руке добио ноту, на шпанском или португалском, и енглеском језику, о повлачењу признања тзв. Косова.
„Ми ћемо да наставимо да радимо свој посао. А, и они ће да наставе да раде њихов посао, ту мислим на колективни Запад, а пре свега на земље Квинте“, рекао је Вучић.
Али, поручио је да једну ствар они никада неће моћи - да објасне моралне и правне разлоге за агресију на Србију и за покушај или отимање комада њене територије.
„То је нешто што неће моћи да нам објасне, осим коришћења флоскула - мораћете у будућности да бринете за своју децу. То јесте у реду, и то је неки аргумент, али никада неће моћи да оправдају оно што је учињено, а тада нам је 82 деце убијено“, рекао је Вучић.
Поновио је да осам „одпризнавања“ држи у сефу, али да не може да открије о којим земљама је реч.
„Нећу да откривам док их не буду примили у неку од организација, а онда ће добити свих осам у лице”, поручио је председник Србије.

"Нећемо подржати чланство Косова у УН, то је завршена прича"

Председник Вучић поновио је да Србија неће подржати чланство тзв. Косова у Уједињеним нацијама, што је, каже, поручио и шефу европске дипломатије Жозепу Борељу и специјалном изасланику ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославу Лајчаку.
На питање да ли је на састанку са Лајчаком и Борељом било речи о предлогу Олафа Шолца и Емануела Макрона за решење косовског питања и да ли је Лајчак потврдио да иза тог предлога стоји и ЕУ и да ли је било условљавања, Вучић је одговорио да он свакако зна све о том папиру.
„Да ли мислите да ја не знам који је папир и да ли јесте или није… Ја нисам хтео да га узмем, да не би могли да ми пребаце да сам га ја објавио. Морам да га прочитам и прочитао сам га, али још га нисам узео”, рекао је Вучић за Танјуг.
Како је истакао, он зна шта је садржина тог папира, због чега су саговорници из ЕУ, каже, и јуче добили важну поруку, коју је изговорио и у скупштини:
„Србија неће подржати чланство тзв. Косова у УН, и то је завршена прича. Бар не док сам ја председник Србије. Можда нека влада одлучи другачије, али не уз моју сагласност и потпис“, рекао је Вучић.
Додао је да нико не зна са каквим ће се проблемима земља суочавати, па можда грађани за шест месеци буду нешто тражили, али да он ни тада на то неће пристати.
„А, да ли желимо добре односе, компромис са Приштином? Да, желимо, али да видимо прво и за права Срба, да видимо шта се добија из Бриселског споразума у вези ЗСО, до које мере се поштује Резолуција 12 44… Али се плашим да та врста разговора није сасвим реална“, рекао је Вучић.
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2022
СРБИЈА
Вучић поручио из САД: Мој говор у УН ће бити за нијансу оштрији јер ће штитити нашу позицију
Председник Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2022
СРБИЈА
Вучић из Њујорка: У лице су ме питали – кад ће санкције Русији /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала