- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Део Николајевске области привремено укључен у састав Херсонске

© Sputnik / Иван Родионов / Уђи у базу фотографијаПрипадник руске гарде током патроле у Николајевској области
Припадник руске гарде током патроле у Николајевској области - Sputnik Србија, 1920, 22.09.2022
Пратите нас
Ослобођени део Николајевске области привремено је укључен у Херсонску област како би људи имали прилику да учествују на референдуму, изјавио је начелник администрације Херсонске области Владимир Саљдо.
„Да не би остали по страни од референдума, како би људи осетили да се на њих мисли и не заборавља, одлучили смо да привремено променимо административну структуру, јер смо уверени да ће нам се у блиској будућности придружити и Николајев и Одеса“, рекао је Саљдо за телевизију „Русија 24“.
Раније је саопштено да је ослобођени део Николајевске области бити укључен у састав Херсонске области, њени становници ће такође учествовати на предстојећем референдуму. Ради се о граничним Снигиревској и Александровској општини.
Током специјалне руске операције, руска војска је преузела контролу над азовским делом Запорошке области и читавом Херсонском облашћу, заузимајући велике градове као што су Херсон, Мелитопољ и Бердјанск, одсецајући Украјину од Азовског мора. У оба региона је формирана нова администрација, емитују се руски телевизијски канали и радио станице, обнављају се трговинске и транспортне везе са Кримом.
Јавне коморе ДНР и ЛНР су 19. септембра упутиле захтеве шефовима република, Денису Пушилину и Леониду Пасечнику, са иницијативом да се хитно одрже референдуми о прикључењу Русији. Следећег дана, власти ДНР и ЛНР саопштиле су да ће референдум бити одржан од 23. до 27. септембра. Такође, 20. септембра су администрације Херсонске и Запорошке области објавиле планове за одржавање референдума у истом периоду.
Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала