- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Ђукановић: Уставни суд није препрека за изборе, Парламент је на потезу

© AP Photo / Risto BozovicЦрногорски председник Мило Ђукановић
Црногорски председник Мило Ђукановић - Sputnik Србија, 1920, 22.09.2022
Пратите нас
Предсједница Скупштине Данијела Ђуровић заказала је за данас Колегијум, на коме ће се, између осталог, говорити о иницијативи предсједника државе Мила Ђукановића за скраћење мандата Скупштини.
„Сада је Парламент на потезу. Имам, наравно, на уму да су прије извјесног времена ускратио легитимитет извршној власти. Након што је већина пропустила прилику у Парламенту да на уставан начин кандидује мандатара, данас је у ситуацији да бира или ће скратити мандат и створити услове за одржавање избора или ће наставити да се као у претходних мјесец дана да се бави малим политичким игрицама одређених парламентарнх партија и тиме креирати јединствену политичку ситуацију у читавом свијету - да имамо наводно легитиман парламент и истовремено нелегитимну владу и да то траје унедоглед“, казао је Ђукановић у Будви, након конференције начелника генералштабова земаља чланица Америчко-јадранске повеље.
Навео је и да ће се 30. септембра, за када је предложио сједницу, видјети има ли већине.
„Ми данас имамо озбиљно девастиран систем у Црној Гори - како јавних финансија, тако економије, владавине праве... То није у интересу било које партије или грађанина Црне Горе. Морамо доћи до одговорног управљања у држави“, казао је Ђукановић.
На питање о Уставном суду, предсједник је казао да то „зашто га немамо треба питати оне који су све радили да немамо функционалан Уставни суд“.
„Ја мислим да су то радили и раде они који поступају у интересу неких других држава“, поручио је Ђукановић.
Устав, додаје Ђукановић, налаже да једном у четири године имамо изборе, према томе ми треба да организујемо (локалне) изборе и они треба да се одрже 23. октобра и они ће се тада одржати.
„У међувремену ћемо радити на избору судија Уставног суда да би та институција постала функционална. Ако се то не догоди, ако стратегија деструкције превлада над одговорношћу, онда имамо одговор и на та питања. Видјећемо да ли се неко жалио Уставном суду, онда можемо сачекати са конституисањем власти у некој општини док се не одлучи о валидности жалбе на темељу онога што су резултати воље грађана на изборима. Нећемо дозволити да се паралише систем“, истакао је Ђукановић.
Председник Црне Горе Мило Ђукановић на представљању предлога нове владе - Sputnik Србија, 1920, 22.09.2022
РЕГИОН
Ко ће коме скратити мандат: У Скупштини Црне Горе данас о Ђукановићевом предлогу
Мило Ђукановић - Sputnik Србија, 1920, 20.09.2022
РЕГИОН
Ђукановић одбио Лекића за мандатара, тражи превремене изборе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала