- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Ко ће коме скратити мандат: У Скупштини Црне Горе данас о Ђукановићевом предлогу

© Sputnik / Небојша ПоповићПредседник Црне Горе Мило Ђукановић на представљању предлога нове владе
Председник Црне Горе Мило Ђукановић на представљању предлога нове владе - Sputnik Србија, 1920, 22.09.2022
Пратите нас
Колегијум Скупштине Црне Горе заказан је за данас у 13 часова поводом предлога предсједница Мила Ђукановића да се парламенту скрати мандат.
Црногорски предсједник Мило Ђукановић је у уторак доставио предлог за скраћење мандата Скупштини Црне Горе, пошто није никоме повјерио мандат за састав нове владе, уз образложење да „није стекао утисак да постоји јасна већина која би била у стању да формира Владу”, као и да се „они који су предложили Миодрага Лекића за мандатара нису одазвали консултацијама ни доставили потписе подршке“.
Нова-стара парламентарна већина одбила је тај предлог, наводећи да ће изазвати пријевремене предсједничке изборе уколико шеф државе Мило Ђукановић до 30. септембра не повуче предлог за скраћење мандата Скупштини.
Они су Ђукановићу а даном закашњења послали 41 потпис подршке Лекићу, јер је ГП УРА прво одбијала да њени посланици ставе потписе тражећи комплетан договор о саставу будуће владе, али су се предомислили.
Ђукановић је тражио да се о његовом предлогу расправља 30. септембра, што је за парламент обавезујуће с обзиром на то да је сједница ванредна.
Посланици нове-старе парламентарне већине тврде да је предсједник државе прекршио Устав јер није испоштовао одредбу која га обавезује да позове представнике парламентарних партија на консултације.
Славен Радуновић, шеф Клуба посланика ДФ, изјавио је да је Ђукановић позвао само дио представника политичких партија заступљених у Скупштини, као ни самог Лекића као кандидата за мандатара. Он је додао како је излаз да Ђукановић понови процес и да у складу са Уставом сазове консултације.
Лидери Демоса Миодраг Лекић, Радничке партије Максим Вучинић и Праве Марко Милачић потврдили су „Вијестима“ да од предсједника нису добили позив на консултације.
Предсједник Посланичког клуба Покрета за промјене Бранко Радуловић рекао је да ће се тражити скраћење мандата предсједнику државе ако он до 30. септембра не повуче предлог за скраћење мандата Скупштини, јер је, како објашњава, „предсједник прекршио Устав и позитивну праксу“.
Мило Ђукановић - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2022
РЕГИОН
Нови заплет у Црној Гори: Је л' се Мило повукао у шуму или је већина направила кобну грешку
Андрија Мандић - Sputnik Србија, 1920, 20.09.2022
РЕГИОН
Ђукановићу достављен 41 потпис подршке Лекићу; Мандић: Мило покушао државни удар
Дритан Абазовић, лидер УРА - Sputnik Србија, 1920, 20.09.2022
РЕГИОН
УРА: Ђукановић прекршио Устав
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала