- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Стручњаци збуњени: Шта то спрема Северна Кореја

© AP Photo / Korean Central News Agency/Korea News ServiceСеверна Кореја тестирала ново оружје
Северна Кореја тестирала ново оружје - Sputnik Србија, 1920, 22.09.2022
Пратите нас
Северна Кореја се спрема да пусти у употребу нову подморницу за коју се верује да је способна да испаљује балистичке ракете, преноси данас Ројтерс према извештају и снимцима америчког истраживачког центра.
Сателитски снимци бродоградилишта Синпо Саут, на истоку земље, од 18. септембра, показују шест баржи и пловила концентрисаних око кеја хале за изградњу, који до сада нису примећивани, а због чега се закључује да ова ова активност указује на припреме за поринуће подморница, саопштио је "39 Норт", амерички истраживачки центар који надгледа Северну Кореју.
Аналитичари су прво уочили знакове да се 2016. гради најмање једна нова подморница, а 2019. државни медији су приказали севернокорејског лидера Ким Џонг Уна како прегледа подморницу, која је изграђена под "његовом посебном пажњом“ и која би требало да буде "оперативна у водама код источне обале", наводи британска агенција.
Државни медији у то време нису извештавали о системима наоружања подморнице, нити су саопштили где и када је извршена инспекција, али аналитичари су проценили према величини новог пловила да је конструисано да носи ракете.
Северна Кореја има велику подморничку флоту, али само једну познату експерименталну подморницу способну да носи балистичку ракету, наводи Ројтерс.
Аналитичари још расправљају о томе да ли је нова ракетна подморница потпуно иновативни пројекат или је заснована на модификованој класи подморница Ромео која је првобитно набављена из Кине 1970-их пре него што је Северна Кореја почела да их производи у земљи, наводи британска агенција.
Посматрачи тврде да Северна Кореја врши припреме за наставак нуклеарних тестирања по први пут од 2017, када су заустављени због преговора о денуклеаризацији.
Парада у Северној Кореји - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2022
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Северна Кореја: Законом потврђена политика нуклеарног наоружавања
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала