- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бугарски експерт: Европу очекује мрачна економска будућност

CC0 / / Главни град Бугарске, Софија
Главни град Бугарске, Софија - Sputnik Србија, 1920, 23.09.2022
Пратите нас
Испоставило се да је европски континент највише страдао због геополитичке ситуације и енергетске кризе и њена будућност је мрачна, изјавио је бугарски економиста Кузман Илијев у емисији телевизије Нова.

„Видите, у каквом сложеном систему се налази локомотива, покретач европске економије, Немачка. Они практично улазе у рецесију због високих цена енергетских ресурса и због политике која спречава стварање потребног производног капацитета“, рекао је експерт.

Економска ситуација је све сложенија и због тога што долар јача и представља поузданију валуту, додао је он.
Економиста Георги Вулџев је навео да тешко да ће у наредним годинама курс евра ојачати у односу на долар.
„Мислим да би оптимистичан сценарио био да се тај паритет сачува. У случају да се економска ситуација у Европи погорша, што је веома могуће, онда је могуће и да ће пасти и ниже од паритета“, рекао је Вулџев.
Такав развој догађаја ће означити да ће становници постати сиромашнији, с обзиром на то да ће увоз стране робе бити скупљи и да се трговина храном и горивом обавља у доларима, додао је Илијев.
Европску унију у наредном периоду чека рецесија, а конкретно Бугарску, највероватније стагнација, мада је то оптимистичан сценарио, сматра Вулџев.

„Економије попут Немачке, а она је наш кључни партнер, ће доживети озбиљну кризу током зиме и пролећа“, рекао је он.

Експерти су коментарисали и питање ко више трпи последице санкција и ко ће дуже издржати – Русија или Европа. Илијев је навео да Европа тренутно пролази горе од свих.

„Чини ми се да се руска економија сада налази под јачим притиском, јер су у сукобу. Међутим, саме санкције нису до сада нанеле неку велику штету којој су се Европљани првобитно надали“, закључио је Вулџев.

Софија - Sputnik Србија, 1920, 20.09.2022
СВЕТ
Истраживање у Бугарској: Већина страхује од повећања цена и несташице гаса
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала