- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Истраживање: Инфлација у августу 2023. од 7 до 7,5 одсто

CC0 / Pexels/Towfiqu barbhuiya / Празан новчаник
Празан новчаник - Sputnik Србија, 1920, 23.09.2022
Пратите нас
Према резултатима анкете агенције Ипсос, представници финансијског сектора очекују да ће инфлација у августу следеће године бити седам одсто, док су, према резултатима септембарске анкете агенције Блумберг, инфлациона очекивања финансијског сектора за годину дана унапред су нижа и износе шест одсто, објавила је Народна банка Србије (НБС).
Из НБС наводе да је, према анкети Ипсоса, очекивана инфлација представника привреде за годину дана унапред благо повећана, са седам одсто у јулу на 7,5 процената у августу, преноси Танјуг.
Када је реч о инфлационим очекивањима за две и три године унапред, она су и код финансијског сектора и код привреде нижа од краткорочних.
Српски динар - Sputnik Србија, 1920, 20.08.2022
ЕКОНОМИЈА
Колика ће бити инфлација у Србији: НБС објавила истраживање
Тако су средњорочна очекивања финансијског сектора наставила да се крећу у границама циља Народне банке Србије и износе 4,5 одсто за две године унапред, а за три године 3,5 процената.
Средњорочна инфлациона очекивања привредника наставила су да се крећу у распону између четири одсто и 5,0 одсто.
У централној банци оцењују да би резултати анкете који се односе на две и три године унапред, могли да указују и на то да финансијски сектор и привреда очекују ублажавање инфлаторних притисака са стабилизацијом кретања на међународним робним тржиштима.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала