- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Опера „Коштана“ на отварању 154. сезоне Народног позоришта

© Народно позориштеВелика је част после 60 година отркити публици једно овако маестрално, музиком осликано дело Боре Станковића, каже српска Коштана.
Велика је част после 60 година отркити публици једно овако маестрално, музиком осликано дело Боре Станковића, каже српска Коштана. - Sputnik Србија, 1920, 23.09.2022
Пратите нас
Народно позориште у Београду 1. октобра званично почиње нову сезону, 154. по реду, двема представама. На Великој сцени у 19 часова на програму је опера Петра Коњовића „Коштана“, а на Сцени „Раша Плаовић“ у 20.30 биће изведена драма Ђорђа Косића „Успаванка за Алексију Рајчић“.
Једна од најпопуларнијих домаћих опера „Коштана“, према истоименој драмској причи Боре Станковића, под диргентском управом Ане Зоране Брајовић, и у режији Југа Радивојевића, после скоро трогодишње паузе враћа се на сцену.
Последњи пут ово дело, чија се прича дешава у епохи, али у новој модерној поставци, у коју су на суптилан начин укључени и брехтовски елементи, било је на репертоару 22. јануара 2020. године.
На отварању сезоне наступиће: Софија Пижурица (Коштана), Ненад Јаковљевић (Хаџи Тома), Наташа Јовић Тривић (Ката), Дејан Максимовић (Стојан), Биљана Јовановић (Стана), Дарко Ђорђевић (Арса), Анастасија Станковић (Васка), Миодраг Д. Јовановић (Митке), Милан Обрадовић (Гркљан), Жељка Здјелар (Салче), Вук Радоњић (Марко и трећи грађанин), Дубравка Филиповић (Магда), Наташа Јововић (Софка), Исидора Стевановић (Коца), Стефан Живановић (први грађанин), Филип Вучић (други грађанин), Михаило Шљивић (Полицајац), Михаило Оташевић (Алил), глумац Димитрије Илић (Асан) и балерина Олга Олћан (Алтер его).
У представи учествују Оркестар, Хор, Балет и Оперски студио „Борислав Поповић“ Народног позоришта у Београду. Сценографију потписују Мираш Вуксановић и Јасна Сарамандић, костиме је урадила Катарина Грчић Николић, а кореографију Владимир Логунов.
Сцена из опере Коштана - Sputnik Србија, 1920, 15.06.2019
Коштана је дете са душом уметника (видео, фото)
„У фокусу је пре свега моја одговорност. Радећи драму 'Коштана' и то два пута (Југословенско драмско позориште и Шабачко позориште) моја је обавеза била тумачење Боре Станковића. Овога пута, у опери, задатак је удвостручен – уз генијалног писца, бавим се и генијалним композитором Петром Коњовићем. Та компатибилност Коњовића и Станковића је космичка. Темом и садржајем створили су вероватно једно од најзначајнијих уметничких дела у Срба.И шта би, у том случају, био мој фокус осим нада да не нарушим ту хармонију. Верујем да смо сви заједно дорасли овом изазову. Да можемо разумети сву слојевитост приче и композиције. А суштина је тако једноставна – жеља за животом, за лепотом, за свим животним соковима, жеља да поседујемо лепоту живота... А драма настаје оног трена када схватамо да је не можемо поседовати. Онда постајемо сурови, зли, наопаки и деструктивни. Тада, оно што није наше, желимо да уништимо, поништимо, убијемо“, каже редитељ Југ Радивојевић
Ово је, иначе, пета поставка те чувене српске опере у Народном позоришту која је, својевремено, извођена на свим сценама некадашње Југославије, као и на неким европским, а премијера је одржана 14. јуна 2019. године.
Представа „Успаванка за Алексију Рајчић”, по тексту Ђорђа Косића и у режији Југа Ђорђевића, у чијем средишту је актуелна тема о злостављаној жени, премијерно је изведена 30. априла ове године на Сцени „Раша Плаовић" у драмско-музичкој форми, са Вањом Ејдус у насловној улози.
У подели су и Ива Милановић, Новак Радуловић (Хоровође) и Сара Ристић, Невена Милошевић, Вера Зечевић, Младен Лукић, Горан Милошевић и Данијела Милошевић (Хор).
Успаванка за Алексију Рајић - Sputnik Србија, 1920, 01.08.2022
КУЛТУРА
Представа „Успаванка за Алексију Рајчић“ на међународном конгресу извођачких уметности
Комад је награђен на конкурсу Стеријиног позорја за оригинални домаћи драмски текст 2020. године, а његова праизведба реализована је у копродукцији Народног позоришта у Београду са Позорјем и Фондацијом „Нови Сад - Европска престоница културе“ 2022.
„Када је 1898. Милутин А. Поповић издао књигу 'Затворенице - Албум женског одељења Пожаревачког казненог завода' био је то историјски тренутак у коме је простор на литерарној сцени дат женама 'злочинкама' да испричају своју верзију приче. Овај роман послужио је Ђорђу Косићу као инспирација за комад 'Успаванка за Алексију Рајчић'“, напомиње редитељ Југ Ђорђевић.
Овај комад, који је летос на Фестивалу „Буцини дани“ у Александровцу освојио Награду „Милан Миња Обрадовић“ за најбољу продукцију позоришне представе, биће одигран као део конгреса ИЕТМ-а, у оквиру 56. Битеф-а.
Конгрес, који ће од 28. септембра до 2. октобра окупити више од 500 еминентних уметника и професионалаца из целог света, представља продукцијски најобимнији међународни скуп у региону. Поред стручних програма, гостима ће бити приказан и пресек најрепрезентативнијих српских представа (showcase) насталих у претходној сезони у циљу развоја међународне промоције савременог позоришног стваралаштва, преноси Танјуг.
Вања Ејдус - Sputnik Србија, 1920, 04.05.2022
КУЛТУРА
Од Хасанагинице до Алексије Рајчић: Вања Ејдус о женској судбини као интимном спектаклу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала