- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Наставља се сукоб у црно-белој породици – ЈСД: Ко иступи не може да користи име Партизан

© Фото : ФК ПартизанСтадион ФК Партизан
Стадион ФК Партизан - Sputnik Србија, 1920, 23.09.2022
Пратите нас
Дан пошто се ФК Партизан огласио саопштењем и поручио да иступа из спортског друштва, огласило се и СД на челу са новим председником Остојом Мијаиловићем, око чијег избора се подигла велика прашина, поручивши да ко иступи не може да користи име Партизан.
Не престаје сукоб унутар црно-беле породице после избора Остоје Мијаиловића за првог човека ЈСД Партизан. Најављене су тужбе, а саопштење ЈСД Партизан преносимо у целости.
„Фудбалски клуб Партизан је клуб свих партизановаца, а не клуб двојице људи који мисле да са њим могу радити шта год им је воља. ФК Партизан није ничија приватна својина, већ постоје правне норме регулисане Статутом ЈСД Партизан, на који начин било који клуб може да иступи из Друштва. (чл. 24, ст.1 дозвољава иступање из Друштва али по унапред одређеним процедурама и уз унапред одређене последице) За почетак, сваки клуб који жели да иступи из ЈСД Партизан је дужан да за тако нешто прибави сагласност Друштва (чл 19, ст 2, т. 20) али и да са УО ЈСД Партизан закључи споразум о раздруживању. На тај начин се регулишу међусобни односи који се тичу материјално-финансијске природе, као и утврђују рокови за испуњење међусобних потраживања (чл.24,ст.8). Према Закону о спорту (чл. 78, ст. 7), свака статусна промена која се у неком Спортском друштву изврши супротно закону је правно ништавна. Исти закон прописује и обавезу спортског друштва које учествује у статусној промени да сачини финансијски извештај а потребан је и извештај ревизора (чл. 79). Куриозитет је да су ове одредбе у Статут ЈСД Партизан унете на 55. седници Скупштине Друштва која је одржана 31.03.2017. а којом је прецедавао Милорад Вучелић. Управо је Вучелић ове промене и предложио уз образложење да се на тај начин Статут усаглашава са Законом о спорту из 2016. године. Уједно, то је била и последња Скупштина која је до 12. септембра 2022. одржана. Треба истаћи да је Стадион. Партизана и власништву ЈСД Партизан и могу га користити само чланови Друштва. Клуб који иступи из Друштва, губи право на коришћење заједничког назива “Партизан" грба ЈСД Партизан (чл. 24, ст.7), самим тим и право на коришћење заједничке имовине. Подсећамо, Скупштина ЈСД Партизан на којој је великом већином гласова изабрано ново руководство је одржана у складу са законом, пред представницима медија у Хумској 1. Стога се ново руководство има сматрати и легалним и легитимним без обзира на то што такво стање појединцима не одговара. Према свему наведеном, никакво условно иступање било ког клуба из ЈСД Партизан није правно могуће, како према Закону о спорту, тако и према Статуту Друштва. Оно што јесте могуће, то је да људи на функцијама одступе са истих уколико то желе. Због самовоље појединаца се комплетно Друштво не може делити“, наводи се у саопштењу ЈСД Партизан.
Милош Вазура - Sputnik Србија, 1920, 23.09.2022
Подкаст
Вазура: Следеће недеље ћемо сазнати зашто је директор АПР-а морао да напусти земљу | Миљанов корнер
О ситуацији у Партизану у емисији „Миљанов корнер“ недавно је говорио и новинар Дејан Анђус:
ФК Партизан - Sputnik Србија, 1920, 22.09.2022
СПОРТ
ФК Партизан иступио из Спортског друштва, Краљ нови спортски директор
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала