- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Провокација: Амерички носач авиона у Јужној Кореји - порука Пјонгјангу

© AP Photo / Mass Communication Specialist 2nd Class Ridge LeoniАмерички носач авиона Џералд Р. Форд
Амерички носач авиона Џералд Р. Форд - Sputnik Србија, 1920, 23.09.2022
Пратите нас
Амерички носач авиона стигао је данас у Јужну Кореју, први пут после отприлике четири године, са намером да се придружи другим војним бродовима у демонстрацији силе која треба да пошаље поруку Северној Кореји.
Носач авиона „Роналд Реган“ и бродови из пратеће ударне групе пристали су у поморској бази у јужном лучком граду Бусану, наводи Ројтерс.
Његов долазак у Јужну Кореју, први пут од 2018. године, представља најзначајније распоређивање трупа САД до сада, и део је новог покушаја да се са више америчких „стратешких средстава“ у тој области одврати Северна Кореја, наводи британска агенција.
Командант ударне групе контра-адмирал Мајкл Донели рекао је новинарима на броду да је ова посета била дуго планирана и да је осмишљена да изгради односе са јужнокорејским савезницима и подстакне интероперабилност између морнарица.
„Остављамо поруке дипломатама“, рекао је Донели, на питање да ли је то сигнал Северној Кореји, али је додао да су заједничке вежбе осмишљене како би се обезбедило да савезници могу да одговоре на претње било где и у било ком тренутку.
Јужнокорејски председник Јун Сук-јол залаже се за више заједничких вежби и других демонстрација војне моћи као упозорење Северној Кореји, која је ове године извела рекордан број ракетних тестова, након што су пропали преговори да ова земља одустане од нуклеарног оружја и развоја ракета. Посматрачи тврде да се Пјонгјанг такође спрема да настави нуклеарна тестирања по први пут од 2017, наводи Ројтерс.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала