- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Република Српска ће одговорити снажно и неочекивано: Додик о одлуци Уставног суда БиХ

© Sputnik / Лола ЂорђевићМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 23.09.2022
Пратите нас
Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик поручио је данас да Република Српска има ресурсе да одговори на одлуку Уставног суда БиХ и да ће то учинити веома снажно, можда чак и неочекивано.
Поводом одлуке Уставног суда БиХ да стави ван снаге Закон о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти Републике Српске, Додик је рекао да ће, чим буде прилике, бити предложен нови закон са истим садржајем, те да ће доносити сваки пут нови, ако се буде укидао.
„Српска ће се одсудно борити. Пошто је поништен претходни закон, донећемо нови јер нема другог начина борбе“, рекао је Додик.
Он је нагласио да БиХ није надлежна ни за какав сегмент када је реч о имовини, а Уставни суд БиХ је антиуставна институција која се крије иза приче да су његове одлуке обавезујуће.
„Нема ниједне земље на свету у којој се децидно каже да су одлуке уставног суда обавезујуће, већ је то предвиђено за недоречене, пропале, недовршене земље“, рекао је Додик.
Уколико такве активности буду ригорозне, Додик је нагласио да ће изазвати такву реакцију у Српској која ће довести до тога да она неће остати у БиХ јер Српској нису потребни такав суд и право које нико не поштује.
Он каже да је очигледно да је Уставни суд БиХ инквизицијски што се тиче Републике Српске и да хоће да проблематизује све што је Уставом и Дејтонским споразумом дато Републици Српској
„То су спекулатни који су овде дошли, странци и два муслимана који не подносе Републику Српску“, рекао је Додик, истакавши да су они дeо пројекта да се омаловажи свака надлежност Српске.
Он је подсетио да је Републици Српској раније одузет финансијски систем, да је дерогиран, а сада се долази до имовине.
Додик је напоменуо да одлука Кристијана Шмита о томе није објављена у Службеном гласнику, да није ваљана и неће се примењивати.
„Не може такав лузер као он да задире у уставне надлежности“, истакао је Додик и подсетио да се ниједан високи представник, чак ни Педи Ешдаун, није усудио да задире у уставну материју, а да „нелегални то покушава“.
Додик је позвао на повратак уставним надлежностима и додао да ће такве особе, кад се формира нова власт у Српској после избора, бити проглашаване персонама нон грате.
„Како да прихватите да дође неки Немац или судија Немица да то уради? Ко су они и зашто су овде већ пет година?“, упитао је Додик.
Он је додао да неке параевропске структуре покушавају да наметну како ће се производити и трговати струјом и да траже да се ограничи рад термоелектрана, док се у Немачкој активирају.
Због тога, како је рекао, Српска мора да води рачуна о себи и узда се само у своје снаге и јединство, преноси РТРС.
Уставни суд БиХ утврдио је јуче да Република Српска нема уставну надлежност за регулисање правне материје која је предмет Закона о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти Републике Српске, јер је то, како наводи, надлежност БиХ.
Члан председништва БиХ Милорад Додик у интервјуу за Спутњик - Sputnik Србија, 1920, 22.09.2022
РЕГИОН
Додик: Сарајево покушава неуставно да овлада оним што не припада БиХ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала