Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић и Нуланд о глобалним и регионалним геополитичким питањима

© AP Photo / Jason DeCrowАлександар Вучић у Уједињеним нацијама
Александар Вучић у Уједињеним нацијама - Sputnik Србија, 1920, 23.09.2022
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић разговарао је са заменицом америчког државног секретара Викторијом Нуланд о најбитнијим глобалним и регионалним геополитичким питањима, али и додатним могућностима за јачање партнерског дијалога Србије и Сједињених Америчких Држава, објављено је на Инстаграм налогу „buducnostsrbijeav“.
Вучић је, како се наводи на званичном Инстаграм профилу српског председника, искористио прилику да захвали Викторији Нуланд на „озбиљном, рационалном и отвореном ангажману и разумевању прилика на Западном Балкану“.
„Састанак са заменицом државног секретара Викторијом Нуланд, као и увек, био је изузетно отворен и садржајан. Размотрили смо најбитнија глобална и регионална геополитичка питања, али и додатне могућности са јачање партнерског дијалога са САД, како у економском смислу, тако и у контексту свеобухватне билатералне сарадње“, наводи се у објави.
Претходно, српски председник састао се и са Џејком Саливеном, саветником за националну безбедност председника САД, а након њега Вучић је изјавио да је сусрет са високим америчким званичником био искрен, отворен, о различитим темама, а само такав може да донесе неку добробит, и поред неслагања по неким питањима.
Састанак са Саливеном требало је да потраје пола сата, али потрајао је сат и по.
„Састанак са Саливеном је вероватно до сада био један од најзначајнијих, неки кажу да је он други, а неки да чак и најважнији човек САД, највеће силе света. Разговор је трајао дуго, о економији и о свим важним политичким питањима, стремљењима Србије, региону, Косову и Метохији“, рекао је Вучић новинарима.
Како је пренео, није лако усагласити се по појединим питањима, али је разговор био веома отворен и искрен.
„А, када је разговор отворен и искрен, онда увек мора да донесе неку добробит. Не може увек да буде благородан, али неко добро донесе. Важно је да смо се упознали, Саливен је будућност америчке политике, и не само политике, и на месту је где де факто одлучује о кључним питањима света, о рату и миру“, рекао је Вучић.
СРБИЈА
„Значи, читао сам непостојећи папир“: Вучић о европском негирању објављеног плана за тзв. Косово
Додао је да су „претресли“ сва питања, а да је он говорио о ставовима Србије, указао да је важно да заједнички дамо све од себе да економску активност између Србије и САД појачамо, да имамо више инвестиција.
„Задовољни смо што Ривијан долази, а када један Саливен то зна… Разговарали смо о енергетским пројектима, о обновљивим изворима енергије… О две њихове компаније, које су заинтересоване да раде у Србији и о дугим стварима важним за унапређење сарадње о унапређују односа", рекао је Вучић.
На питање да ли је Саливен прочитао његов (Вучићев) говор из УН, Вучић је рекао да је знао и много више од тога, и да „изгледа да је читао и неке друге ствари“.
„Мислим да је прочитао говор, реч је о човеку изванредне интелигенције, који је фасцинантно припремљен, што ретко кажем“, рекао је Вучић.
СРБИЈА
„Значи, читао сам непостојећи папир“: Вучић о европском негирању објављеног плана за тзв. Косово
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала