Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић: Свет неће бити исти, следећа зима ће бити још тежа

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Србије Александар Вучић и председник Турске Реџеп Тајип Ердоган
Председник Србије Александар Вучић и председник Турске Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија, 1920, 23.09.2022
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић истакао је данас, на крају вишедневне посете Њујорку, где је говорио на Генералној скупштини УН, да се глобална ситуација компликује и да ће следећа зима бити тешка и да је због тога важно правити већи финансијски бафер,
На питање у вези са разговором са заменицом државног секретара САД Викторијом Нуланд рекао да је и са њом разговарао о свим темама, као претходно и са саветником за националну безбедност председника САД, Џејком Саливеном.
Додао је да је важно да Србија има америчку подршку око економских реформи и економског напретка земље.
Са друге стране, поново је указао да се глобална ситуација ужасно компликује.
“Свет неће бити исти. Ма колико да сам говорио, рекли би да сам ''драма квин'', да измишљам… А, сада то овде осећате, и видите да се на такав начин говори. Биће много тешко”, рекао је Вучић.
Додао је да је за Србију важно да разговара са представницима САД, због потенцијалних проблем ана КиМ, али и свега другог.
Вучић је, у изјави новинарима, резимирајући састанке које је имао, подсетио да је присуствовао неформалној вечери Светског економског форума, на којем су били многи лидери од белгијског премијера, до шефова дипломатије Украјине, Јапана, Костарике, Руанде, Панаме, али и шефица ММФ-а Кристалина Георгијева.
„Са Георгијевом сам се дуго задржао у разговору о прављењу стенд бај аранжмана. Важно је да правимо већи финансијски бафер како би се осигурали за зиму. Цитирао бих шта ми је рекла, а то је да ће ова зима бити веома тешка, а следећа још тежа“, пренео је он.
Вучић је указао да су владе нешто новца уштеделе за ову зиму, а да ће за следећу бити тешко одвојити средства, па ће многе земље нестати са радара финансијске стабилности.
„Морамо то да избегнемо да правимо већу бафер зону, да радимо на расту и развоју Србије. Питао сам је како да радимо на томе и она је рекла, радите на финансијским баферима“, указао је он.
Он је рекао и да се нада да ће Србија обезбедити нови стендбај аранжман од ММФ, што би подразумевало и финансијска средства и истакао је да би то значило додатну сигурност за куповину енергената, а пре свега струје.
"Надам се да, то би значило додатну сигурност и за куповину енергената и пре свега за куповину струје током најтежих зимских дана. И опет незналицама да кажем да ми стално купујемо током зиме струју и да је никада нисмо имали довољно", рекао је Вучић.
Напоменуо је да се земља индустријски развија и да се данас троши скоро седам одсто више струје него пре и да је логично да мора и да се увози, с обзиром да ниједна власт пре садашње није изградила ништа од енергетских капацитета у последњих 40 година.
"Нико није изградио у последњих 40 година ниједан нови капацитет осим нас, што сада завршавамо нови термо блок у Костолцу Б3 и то ће следеће године бити у функцији и што смо радили гасовод од 402 километра, што спашава Србију током зиме", рекао је Вучић.
Вучић је казао да је данас имао доста састанака са представницима афричких земаља, словеначким пријатељима, као и са шефом руске дипломатије Сергејем Лавровом.
„Разговарали смо о билатералним питањима. Захвалио сам му се на подршци нашем територијалном интегритету“, подвукао је он.
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 23.09.2022
СРБИЈА
Србија неће гласати за ограничавање права вета или искључење Русије из СБ УН: Вучићева порука из САД
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала