- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Ђоковић и Федерер сузама поразили свет – да ли је крај донео нови почетак?

© AP Photo / Kirsty WigglesworthНовак Ђоковић, Роџер Федерер, Вимблдон
Новак Ђоковић, Роџер Федерер, Вимблдон - Sputnik Србија, 1920, 24.09.2022
Пратите нас
Када су се Новак Ђоковић и Роџер Федерер састали први пут у каријери Швајцарац није веровао да ће српски ас стићи до врха тениског неба. Не само да је Новак стигао већ данас када Роџер долази из белог спорта Ђоковића има више победа у међусобним дуелима. Поштовање се годинама градило, али пријатељство не. Међутим, можда је једна ноћ све променила.
Од тренутка када су се први пут срели 2006. године у Монте Карлу Новак Ђоковић увек је знао како да пружи што јачи отпор Роџеру Федереру.
Иако није увек успевао да отпор претвори у победу, радио је то више пута него Швајцарац и временом је стекао поштовање које на почетку није било приметно.
Никада Федерер није крио да је много ближи са Рафаелом Надалом него са српским тенисером, али је Новак играо своју игру и није се обазирао на изјаве Швајцарца већ на то како ће га победити.
Када су се рачуни свели после тачно педесет одиграних дуела Новак је Федерера победио 27 пута, а Роџер је славио 23.
Није ни чудо што Федерер није могао да изгради близак пријатељски однос са једним од највећих ривала, јер то не би ни било природно после толико пораза које му је нанео српски тенисер и то на најважнијим мечевима и турнирима.
Од 2006. године када су се састали по први пут Ђоковић и Федерер нису налетали један на другог само 2007. године.
После тога постали су рекордери по броју Гренд слем мечева један против другог, играли су чак 17 пута на највећим турнирима као противници.
И када се узме у обзир колико су болни порази били за обојицу у тим великим мечевима попут оног на Вимблдону 2012. године када је славио Швајцарац и оног на истој лондонској трави седам година касније када је славио Србин.
Ипак, иако пријатељство није могло да се изгради поштовање је морало. Са Новакове стране је деловало веће јер је Роџеру честитао на свакој титулу, а постало је јасно у коликој мери га цени и у тренутку када је Швајцарац објавио да се повлачи из тениса.
„Увек ће постојати дебата ко је најбољи свих времена, то остављам другим људима да суде. Али, његов утицај на игру је био огроман. Начин на који је играо, без напора, савршено за око тениског тренера, играча или само љубитеља тениса. Оставио је огромно наслеђе које ће живети веома дуго. Он је један од највећих спортиста који се појавио, у било ком спорту. А његова популарност на терену и ван њега говори сама за себе“, рекао је Новак о свом великом ривалу.
А онда када је стигла и та ноћ, последња тениска ноћ Роџера Федерера појавила се нада да би двојица ривала могли да постану пријатељи.
Пре почетка Роџеровог последњег меча, српски ас и славни Швајцарац заједно су вечерали, а онда је Новак током дубла Федерера и Надала делио савете и мотивисао их.
Када је одигран и последњи поен, Новак Ђоковић није могао да заустави сузе због краја једне странице историје.
Плакао је због Роџера заједно са Надалом и још једном доказао свету да у њему нема „зле крви“.
Федерер је загрлио Новака и рекао му да га воли. Емоције и људскост однели су све лоше натписе, изјаве и несмотрене речи и дошло је време за хвала и извини.
Можда је крај Федерерове каријере донео нови почетак за пријатељство, али и да није свакако је означио почетак другачијег гледања на ривалство.
Након што је завршио меч. Роџер је истакао да је срећан што ће сада моћи да гледа ривале и ужива у сваком њиховом мечу, али и да се радује њиховим успесима.
Лејвер куп Тим Европе - Sputnik Србија, 1920, 24.09.2022
СПОРТ
Новак није био на терену, али је имао важнију улогу: Роџер и Рафа слушају, а Србин прича /видео/
Роџер Федерер, Новак Ђоковић и Рафаел Надал - Sputnik Србија, 1920, 24.09.2022
СПОРТ
Роџерова порука Новаку и Рафи: „Морам да одем први, гледаћу вас са кауча“
Новак Ђоковић и Ник Кирјос - Sputnik Србија, 1920, 24.09.2022
СПОРТ
Новак игра два меча у дану
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала